Csekkfeldolgozás itthon és az USA-ban

Konzorciumot alakított Magyarországon a Sun Microsystems Kft., az SAP Magyarország Kft. és a Kventa Kft. egy elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer (Electronic Bill Presentment and Payment, EBPP), röviden a sárga csekkes befizetési rendszer elektronikus párjának kiépítésére. A projekt, amelyben részt vesz az econet Rt. is, elsősorban a közüzemi szolgáltatók és más számlakibocsátók életét könnyítheti meg, csökkentheti a számlanyomtatás és a pénzátutalás költségeit. Technológiai szempontból az EBPP alapvetően két részből áll: egyrészt képessé teszi a szolgáltatókat elektronikus számlák kibocsátására, másrészt a fogyasztókat ezek szintén elektronikus úton történő befizetésére. Ehhez a Sun szállítja az alapvető hardver- és szoftver-infrastruktúrát, az SAP fejleszti az üzleti modellt és az alkalmazásokat, és a Kventa végzi a két szakmai terület összehangolását, valamint a bevezetéshez szükséges integrációs feladatokat.

Eközben az Egyesült Államokban a Unisys a Check 21 törvénynek megfelelő csekk-képfeldolgozó hardvert és szolgáltatásokat jelentetett meg. Az NDP Quantum termékcsalád a csekkek képminőségének kiértékelésével felgyorsítja a csekkfeldolgozás folyamatát. A rövid nevén Check 21-nek nevezett törtvény arra kötelezi a bankokat, hogy a papíralapú csekkek mellett fogadják el a képhelyettesítő dokumentumokat (image replacement documents, IRD), illetve a csekkek elektronikus képeit. A jogszabály 2004. október 28-án lép hatályba. A Unisys új termékével kifejezetten a képek cseréjére, az IRD-k kezelésére kíván megoldást kínálni, amelynek meg kell felelnie a törvény azon követelményének, hogy a technikai eszközök jól olvassák be a csekkek képeit, zárják ki a csalások lehetőségét.

(*) A csekkek elektronikus feldolgozásában az USA-ban több mint ötven éve tették meg az első lépéseket. A Unisys folyamatosan jelen van a szakágban, új termékcsaládja, az NDP Quantum sorozat a fejlesztő állítása szerint akár hatvan százalékkal jobban terhelhető, mint elődje, versenytársainál pedig akár 20 százalékkal jobb eredményeket képes felmutatni.

(*) Magyarországon lehetőség, az USA-ban kötelező a papíralapú számlák elektronikus feldolgozásának bevezetése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Azóta történt

Előzmények