Közös cégben a Posta és az econet.hu

A hosszabb ideje a spekulánsok kedvencének számító econet.hu még önmagához képest is szokatlan raliba kezdett péntek délután. A csütörtökön még 74 forinton záró részvények a 73 forintos nyitás és lanyha délelőtti forgalom után hirtelen kapósakká váltak és a zárásig 623 ezer darab (a forgalomban lévő mennyiség csaknem tizede) fordult meg belőlük a parketten. Eközben a kurzus a 88 forintos felső limitig emelkedett, úgy, hogy a zárás előtt ezen a szinten már 80 ezer vevő volt az ajánlati könyvben. (Efölött a húszszázalékos korlát miatt nem lehetet üzletet kötni a részvényre.)

Hirdetés

A NAPI Gazdaság a céghez közel álló forrásokból úgy értesült, hogy péntek délután az econet.hu és a Magyar Posta Rt. vezetői egy szándéknyilatkozatot írtak alá az elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer közös kifejlesztéséről és elterjesztéséről. Az econet.hu nemrég lezajlott 679 millió forintos tőkeemelése nyomán megduplázódott a cég jegyzett tőkéje. Bár az új részvények egyelőre nem forgalomképesek, a tőkeemelés 30 százalékát március 31-ig, a többit az igazgatóság felhívására később kell befizetniük az új tulajdonosoknak. A tőkeemelés konkrét célját akkor homály borította, most azonban már látszik, hogy alighanem a Postával közös ügylet anyagi hátterének megteremtése volt a cél.

Az elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer (angol nyelvű rövidítéssel EBPP) mind a havonta több millió számlát kiküldő közszolgáltató cégek, mind a fogyasztók számára olcsóbbá teszi a szolgáltatások kifizetését. (A Matáv például egymaga évi hatmilliárd forintot költ a számlalevelek kinyomtatására és kiküldésére.) A fogyasztók mind nagyobb része elektronikus úton intézi bankügyeit, így számukra az új rendszerre való átállás amúgy is könnyebbséget jelent. Nyugat-Európában több országban már bevezették az EBPP-t. Németországban a Posta mint független szolgáltató működteti a rendszert, máshol maguk a közszolgáltató cégek vagy a bankok álltak össze e célból.

A magyar rendszer a Svájcban működő modellt és – természetesen némi adaptációval – az ottani szoftvert venné alapul, ám a fejlesztés és a bevezetés óvatos becslések szerint is legalább 1,5 milliárd forintba kerülne. Ebből legalább 600 millió forint lenne a hardver, mintegy 500 millió a Svájcban már működő szoftver megvásárlása, a többi pedig nagyjából az első évek veszteségeit fedezné.

A NAPI Gazdaság értesülései szerint az econet.hu és a Magyar Posta közös céget hoznának létre az EBPP elterjesztésére. Ez a Posta számára a csekkforgalom csökkenését is ellensúlyozná. A közös cég – amelyet valószínűleg Postanetnek neveznek el – a Posta logisztikai bázisán és az econet pénzbeli és szellemi hozzájárulásával jönne létre. Mivel az elektronikus számlabemutatás és fizetés kellően nagy számú ügyfél esetén sokkal olcsóbb lehet, mint a papíralapú, reális esély van arra, hogy a szolgáltatók számára jelenleg alkalmanként 300 forintot jelentő számlázási költség akár a felére csökkenjen. Az ötlet kidolgozói arra számítanak, hogy a magyar EBPP rendszer két-három éven belül rentábilissá válhat és ezután ez lehet az econet.hu egyik legfontosabb jövedelemtermelő tevékenysége.

Azóta történt

Előzmények