Számla e-aláírva, időbélyegezve... e-Postázva

Korábban már beszámoltunk az elektronikus számlákkal kapcsolatos újabb technológiai megoldásokról, ezzel kapcsolatos a 2004. május 20-án kiadott MTI-ECONEWS hír is. Ezek szerint az első magyar e-számlát Lengyel Tibor, az Euroexpert Holding Rt. elnök-vezérigazgatója számára állították ki, amely során saját rendszerük is jól vizsgázott.

Az Euroexpert Holding Rt. által fejlesztett e-Post nevű rendszernél - a címzett felhasználó mellett - a kiszolgáló központ (server) is elvégzi a számlát kiállító (számlaküldő) fokozott biztonságú elektronikus aláírásának és minősített időbélyegének ellenőrzését, ezek mellett megoldja az események naplózását, az értesítés elküldését a címzettnek és a számla archiválását is.

Az elektronikus számlák címzettjei értesítést kapnak mobiltelefonjukra vagy e-mail címükre, majd a kiállított dokumentumokat egy biztonságos kapcsolaton keresztül meg tudják nézni a portálon. Az első ilyen számlákat a Kopint-Datorg Rt. ellenőrizte (a MultiSigno alkalmazás révén), a rendelet által megkövetelt minősített időbélyeget és az e-Post kiszolgáló (server) tanúsítványát pedig a MÁV Informatika Kft. szolgáltatta.

Szabó Áron (BME IK ITSec Csoport – IHM-együttműködés)

 

Azóta történt

Előzmények