Felszabadult a nyomás alól az econet árfolyama

Tegnapig jelezhették az áprilisi közgyűlés idején econet-részvénnyel rendelkezők, hogy részt kívánnak-e venni a tőkeemelésben. Míg a februári feltőkésítés során senki sem élt ezzel a lehetőséggel, most 32 millió forintra adtak be jegyzést.

Tegnapig jelezhették részvételi szándékukat a zárt körű tőkeemelésben azon econet-tulajdonosok, akik a közgyűlés időpontjában a társaság részvényesei voltak. A névértéken másfél milliárd forintos alaptőke-emelésre a közgyűlés hét társaságot kért fel, ám - akárcsak a korábbi feltőkésítés során - a cég részvényesei most is elsőbbséget élveztek. Meglepően sok részvényes jelezte a részvételi szándékát, így összesen 32 millió forintnyi részvény lejegyzéséről érkezett be szándéknyilatkozat - tudtuk meg Balázs Csabától, az econet vezérigazgatójától. (A jelentkezés csak annak fényében meglepő, hogy a legutóbbi tőkeemelés során is megvolt ez a lehetőség, ám akkor senki sem kívánt élni elsőbbségi jogával.)

A jegyzési ár most 120 forint volt, ami meglehetősen sokáig erős nyomás alatt tartotta a cég részvényeinek árfolyamát. A közgyűlés idején ugyanis 140 forint környékén forogtak a papírok, azaz ha valaki április 26-án econet-részvénnyel rendelkezett, a tegnapi határidőig bármikor megérte neki eladni, hisz most a tőkeemelés keretében a tőzsdei árnál alacsonyabban vásárolhatja vissza. (Igaz, a cégbíróság és a Keler gyorsaságától függően beletelik még némi időbe, míg a részvények eljutnak a parkettig.) A közgyűlésen a tőkeemelésre felkért hét társaság ezek után arányosan - 2-2 százalékkal - kevesebb részvényt jegyezhet. A tőkeemelés-sorozat során befolyt pénzből 1,5-1,8 milliárd forintot az EBPP-rendszer (elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer) kifejlesztésére költ majd a társaság, a fennmaradó 700-1000 milliót pedig akvizíciókra fordítja.

A részvényeken már tegnap érződött, hogy nyomás alól szabadultak fel, mintegy másfél százalékkal erősödtek.

Azóta történt

Előzmények