Újabb áruházlánc ment csődbe: 30 ezer alkalmazott került az utcára

A gazdasági válság újabb komoly jele, hogy az Egyesült Államokban lehúzta a rolót a Circuit City szórakoztatóelektronikai áruházlánc.

A régóta gyengélkedő cég már tavaly csődvédelmet kért, s akkor egymilliárd dollárnyi hitelt kaptak, üzleteik húsz százalékát felszámolták, s komoly elbocsátásokat hajtottak végre. Ám úgy tűnik, ez sem segített az ötven éve alapított vállalaton: a hét végén kénytelenek voltak bejelentetni a csődöt.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban 567 üzletet zárnak be, s összesen több mint 30 ezer alkalmazott kerül az utcára. Ugyanakkor a társaság részvényesei is komoly veszteséget kénytelenek elkönyvelni, mivel a hitelezők gyakorlatilag mindent el fognak vinni. A bolthálózat 765 kanadai üzletének jövője még tisztázatlan.

Az ilyen típusú csőd egyáltalán nem példátlan az elmúlt hónapokban az USA-ban: a recesszió következtében a – számunkra többnyire ismeretlen, ám az amerikai hétköznapok részét képező – áruházláncok közül a kevésbé stabil lábakon állók, a már a válság előtt is gondokkal küzdők sorozatosan mennek tönkre. Igaz, erre már Európában is láthattunk példát, legemlékezetesebb a brit Woolworth decemberi felszámolása.

Azóta történt

Előzmények