A válság bedöntötte a hálózati technológia hajdani óriását is

A hálózati technológiák egyik legnagyobb, néhány éve még vezető, ám mára igencsak megroggyant vállalata, a kanadai székhelyű Nortel Networks Corp. nem bírta tovább: ma csődvédelmet kértek Kanadában és az Egyesült Államokban.

Az Észak-Amerika legnagyobb távközlési gyártójának számító cég óriási adósságokat halmozott már fel, s a gazdasági válság kihívásai csak meggyorsítottak egy már zajló folyamatot. A vállalat készpénztartalékai vészesen lecsökkentek, az elmúlt negyedévekben a veszteségek meghaladták a bevételeket, s a mostani bejelentésre is azért került sor, mivel az összesen közel négymilliárd dollár adóssággal rendelkező vállalatnak holnap éppen ki kellett volna fizetni egy 107 millió dolláros kamattörlesztést.

A csődvédelem lehetőséget ad arra, hogy levegőhöz jussanak, s kitalálják, hogy eladásokkal, illetve átszervezésekkel megmenthető-e még a jelenleg roppant keveset (155 millió dollárt! – a csúcson 297 milliárdra értékelték őket) érő cég – bár elemzők erre kevés esélyt látnak. Sokkal valószínűbb, hogy a hírnevét a közelmúltban sötét gazdasági és könyvelési tranzakciókkal megtépázó vállalat egyes részlegeire (eszközállományára és piacára) a csődvédelem kedvező feltételei mellett a konkurensek fognak lecsapni.

Azóta történt