Az új londoni technológiai központ le akarja gyűrni a Szilícium-völgyet


Régi környezet, új távlatok

Már tegnap pletykáltak arról a lapok, hogy David Cameron nagy bejelentésre készül, és a szóbeszéd igaznak bizonyult: a brit miniszterelnök ma vállalkozóknak és befektetőknek tartott beszédében közölte, hogy a 2012-es olimpiai létesítményekre alapozva Kelet-Londonban egy olyan technológiai központ létrehozását tervezik, mely felveheti a versenyt a világ ma legnagyobb ilyen centrumával, a kaliforniai Szilícium-völggyel.

Cameron szerint jó eséllyel vágnak bele a projektbe, mivel az előzetes felmérések azt mutatják, hogy a nemzetközi technológiai cégek, illetve befektetők részéről „elsöprő” erejű érdeklődés mutatkozik (megemlítette a Google, a Facebook, a Cisco, az Intel és a British Telecom nevét). A politikus optimista hangulatú beszédében arról beszélt, hogy az új központ megépítése 2015-ig 610 ezerrel növelheti a közszektorban a munkahelyek számát: „Nem csak a jelen nagy üzleteit támogatjuk, hanem odaállunk a jövő nagy vállalkozásai mögé is” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Kelet-London
Kelet-London

Az elképzeléseket lelkesen támogatják az úgynevezett TechHub résztvevői – ezen a londoni területen már három éve folyik a technológiai cégek koncentrációja, nem kevés eredménnyel. A tervek szerint 200 millió fontos (körülbelül 62 milliárd forintos) befektetés és támogatás biztosítaná az új centrum kialakítását, a kormány külön programban segíti majd a kis- és közepes vállalkozásokat. A betelepülni kívánó cégeket a kormány speciális kedvezményekkel („entrepreneur visa”) igyekszik Kelet-Londonba csábítani. Cameron azon utalása is lényeges, hogy ígérete szerint felülvizsgálják a szerzői jogi törvényeket, hogy azok megfeleljenek az internetes korszak kihívásainak, s nem kizárható, hogy az amerikai „fair use” (tisztességes felhasználás) elvének alkalmazása lesz a kívánatos, mely például a Google működésének alapfeltétele Amerikában.

A már korábban elindított tárgyalások alapján Cameron elmondta, hogy az Intel egy új kutatólaboratóriumot telepítene Kelet-Londonba, a Google egy fejlesztői központot szándékozik ott megnyitni, a Facebook ide telepítené saját fejlesztői bázisát, a Cisco is innovációs központot nyitna, a British Telecom pedig a lehető legfejlettebb hálózatot építené ki a területen, emellett pedig több nagy pénzintézet és befektetői csoport is jelezte szándékát, hogy részt kívánnak venni a fejlesztésben.

Azóta történt

Előzmények