Lehúzta a redőnyt a Cambridge Analytica

Kezdetben nem látszott, hogy ekkora lavinát indít el a profilozással megalapozott kampány nyilvánosságra kerülése, de mára egyre világosabb, hogy mérföldkő lesz belőle.

A Facebook általános adatkezelési gyakorlata miatt kirobbant botrány központi szereplője, a brit bázisú Cambridge Analytica politikai elemző- és tanácsadó cég szerdán jelentette be, hogy végleg leállítja ilyen típusú tevékenységét.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Facebook vezetőjének kongresszusi meghallgatásához vezető ügy lényege az, hogy a Cambridge Analytica egy alkalmazás (annak működtetője) közreműködésével sok tízmillió személyes adatot szerzett meg jogosulatlanul a közösségi oldalról, majd ezeket megrendelésre politikai kampányok megtervezéséhez használták fel (mindezt egy, a folyamatban aktív részes bűnbánó, Christopher Wylie tárta a nyilvánosság elé) – azóta kiderült, hogy ezt a gyakorlatot nemcsak Donald Trump választási hadjáratában folytatták.

A tevékenység felfüggesztése, megszüntetése kapcsán mind a hatóságok, mind maguk a Cambridge Analytica képviselői közölték, hogy a történtek kivizsgálása folytatódik, a nyomozást az üzleti döntés nem érinti.

Ugyanakkor a vállalkozás nem ismeri el nyíltan vétkességét, sőt: közleményükben arra hivatkoznak, hogy mind a vállalkozás egésze, mind munkatársaik legálisan jártak el tevékenységük során, az irodák és a munka beszüntetése annak köszönhető, hogy hatalmas rajtuk a média sokszor alaptalan vádakat hangoztató nyomása, és ez ahhoz vezetett, hogy ügyfeleik elpártoltak tőlük.

Azóta történt

Előzmények