Eddig kétszáz alkalmazást függesztett fel a Facebook auditja

Jelen pillanatban azt vizsgálják, hogy az alkalmazások készítői mit is csináltak a megszerzett nagy mennyiségű adattal.

Hirdetés

Mark Zuckerberg a Cambridge Analytica botrány után márciusban több ígéretet is tett új adatvédelmi intézkedések bevezetésére, illetve a jelenlegi rendszer felülvizsgálatára. Ma Ime Archibong, a harmadik felektől származó termékek felhasználásáért felelős vezető bejelentette, hogy eddigi vizsgálataik eredményei alapján mintegy kétszáz alkalmazást függesztettek fel a Facebookon.

Zuckerberg egyébként március végén igencsak erős feltételekkel ígérte meg az auditokat: csak azokat, melyek még 2015, az akkori adatvédelmi reform előtt kerültek fel, ezeken belül azokat, melyek „túl sok adathoz férnek hozzá”. Amennyiben gyanúsnak találják az alkalmazást, akkor kezdetét veszi egy többfázisú procedúra, és csak ennek legvégén függeszthetik fel végleg az alkalmazás hozzáférését.

A nyilatkozat szerint belső és külső szakértői csapatok munkájában most jön a második szakasz, amikor megnézik, hogy a letiltott alkalmazások üzemeltetői valóban visszaéltek-e a felhasználói adatokkal (netán olyan mértékben, mint a Cambridge Analytica), esetleg a felhasználási feltételeket szegték meg. Ha visszaélés nyomaira találnak, akár ezeknél, akár újabbaknál, akkor ki fogják tiltani őket, a felhasználókat pedig egy erre a célra létrehozott weboldalon fogják értesíteni.

Előzmények