Soha nem látott kiberveszélybe kerültek az európai bankok

Az Európai Központi Bank azt tervezi, hogy leteszteli az EU legnagyobb bankjainak kibervédelmét.

Egy litván lapnak beszélt a napokban arról az Európai Központi Bank egyik vezetője, hogy az utóbbi időben jelentősen megugrottak a kibertámadások a nagy európai bankok ellen – ezért az EKB azt tervezi, hogy leteszteli ezek kiberellenállóságát.

A tematikus stressztesztet jövőre indítják el, és arra kíváncsiak, a bankok hogyan tudnak reagálni és talpra állni egy sikeres kibertámadás kapcsán. Az EKB régóta figyelmeztet a helyi bankokat éberségre a kibertámadások kapcsán, főleg a jelenlegi geopolitikai történések fényében.

Az EKB szerint súlyos probléma, hogy a bankok kiszervezik a kritikus IT-infrastruktúrájuk egy részét külsős szolgáltatókhoz vagy más vállalatokhoz. Ezzel az a probléma, hogy ezektől gyorsan el lehet vágni a bankokat, még akár szankciók révén is – utána pedig sebezhetőek. A tesztek eredményeit 2024 közepére ígérik.

Apró adalék, hogy a pénzügyi rendszer átalakulása egy várt fordulat segítségével történhet: az amerikai jegybank alelnöke a napokban közölte, hogy a kriptopénzek mögött lévő technológia átalakíthatja a jelenlegi pénzügyi rendszert, megfelelő irányzat mellett (vagyis lényegében a pénzügyi rendszer elszívja a kriptopénzek előnyeit, a kriptopiacra pedig súlyos szabályozások várnak).

Azóta történt

Előzmények