Brexit: meghackelték az aláírásgyűjtő oldalt

Az eddig feltárt visszaélések csak az aláírások töredékét érintik, de folyik a vizsgálat.

A kétes hírű 4chan oldalon megjelent információk szerint szoftveresen manipulálták az EU-tagságról szóló újabb népszavazást követelő aláírásgyűjtés oldalát – írja tudósításában a BBC.

Az üzenetek arra utalnak, hogy néhányan olyan programokat készítettek, melyek automatikusan és hamisan írták alá a követelést. Állítólag sok ezer aláírás érkezett a Vatikánból és az Antarktiszról.

A petíciót eddig egyébként több mint 3,7 millióan írták alá, és a BBC úgy tudja, hogy az alsóház választási bizottsága közölte, hogy eddig 77 ezer aláírást töröltek, és vizsgálatot indítottak az ügyben, illetve tovább monitorozzák a folyamatot, hogy kiszűrjék a gyanús tevékenységeket. Ezeken kívül találtak még több ezer érvénytelen aláírást, melyek Észak-Koreából, illetve a királysághoz tartozó Déli-Sandwich-szigetekről érkeztek, de az aláírások többsége az Egyesült Királyságból származik.

A csalásra az adott lehetőséget, hogy az aláírásgyűjtő kormányzati honlapnak nincs védelmi technológiája a botok ellen – pl. captchát sem alkalmaznak, ami megnehezítené az automatizálást.

Azóta történt

Előzmények