Célegyenesben a roamingdíjak eltörlése

Szombaton lépett életbe az uniós barangolási díjak megszüntetését célzó intézkedéscsomag utolsó előtti fázisa, azaz április 30-ától egy perc beszélgetés és 1 MB adatforgalom után maximum öt eurócent, SMS-enként legfeljebb két eurócent roamingdíjat számíthatnak fel a szolgáltatók. Az Európai Unió tagországai mellett Izland, Norvégia és Lichtenstein területére is érvényes szabályozás Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos szavaival élve „a spórolás mellett a határok lebontásáról és az egységes digitális piac megteremtéséről szól”.

A hazaival megegyező mobilhasználati díjakra valamivel több mint egy évet kell még várni, 2017. június 15-től kerülnek eltörlésre a barangolás költségei. A szolgáltatóknak jövő nyártól tehát kizárólag a „tisztességes felhasználási irányelvek” alkalmazására lesz lehetőségük. Ennek értelmében a mobilhasználat, amelyet nem a regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha „időnkénti utazáshoz” kapcsolódik.

Hirdetés

A szabályozásnak megfelelően a magyarországi mobilszolgáltatók is átalakítják roaming-díjszabásukat: a Telekom pénteken közölte, hogy 2016. április 30-ától új roaming-kedvezményeket vezetnek be. A távközlési szolgáltató lakossági és üzleti ügyfelei EU zónán belüli roamingdíjait az előfizetésük szerinti belföldi díjcsomaghoz igazítja.

Hazai szolgáltatók

Vodafone április elseje óta minden új előfizető számára eltörli az európai uniós roamingdíjakat, illetve valamennyi havidíjas lakossági és üzleti előfizetője a belföldi feltételekkel megegyezően indíthat, fogadhat hívásokat, küldhet SMS-t, a hazai adatforgalmi keretüket használhatják az unió területén is. A Telekom  április 30-cal a lakossági és az üzleti ügyfeleinek egyaránt az előfizetésük szerinti belfőldi díjcsomaghoz igazította az EU-zónán belüli roamingdíjait. A Telenor pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy április 30-tól megfelel az EU-s szabályozásnak, ugyanakkor idén február 17-étől már ennél kedvezőbb új roaming szolgáltatásokat vezetett be.

Szombaton léptek hatályba a netsemlegességre vonatkozó új szabályok is. Ezek célja, hogy az internetszolgáltatók ne tehessenek különbséget a különféle szolgáltatások között, ne blokkolhassanak vagy lassíthassanak bizonyos tartalmakat, alkalmazásokat, szolgáltatásokat attól függően, hogy ki a feladó és a fogadó fél. Egy mobiltársaság, amely internet-hozzáférést is biztosít, például elvben nem blokkolhatja az internetes telefonálást lehetővé tévő alkalmazásokat, (Skype, Viber, Whatsapp, stb) illetve azt sem szabhatja meg, melyik internetes zeneszolgáltatás használatát támogatja. A netsemlegesség előírásaitól csak bírósági határozat, törvényi felhatalmazás, illetve a hálózat túlterhelése vagy hackertámadás esetén lehet eltérni.

Azóta történt

Előzmények