Kiszivárgott az EU új szerzői jogi tervezete

Kiszivárgott az EU kalózkodás elleni tervezete. Tavasszal szavaz majd a bizottság a most napvilágot látott, de csak a következő hónapban bemutatni tervezett dokumentumról. Ez az unió polgárait segítené, hogy a tagállamok között utazva is elérjék az online tartalmaikat, hozzáférjenek előfizetéseikhez, miközben megnehezítené a kalózok dolgát.

Az új, modern követelményeknek megfelelő szabályozást sürget az EU, első lépésként a tartalmak hordozhatóságáról hoznának döntést, méghozzá úgy, hogy az átmenetileg másik tagállamban tartózkodó polgárok azonos feltételek mellett érjék el online előfizetéseiket és tartalmaikat, mint ha otthon volnának.

A „pénz útja” kezdeményezéssel egyúttal a szerzői jogokat védenék, a tervezet szerint ugyanis a különböző közvetítői szolgáltatók életét nehezítenék meg, határokon átívelő együttműködéssel és a hirdetések, illetve a felhasználói fizetések visszakövetésével. A dokumentum további pontosítást és a részletszabályok kidolgozását javasolja, a bizottság viszont egyértelműen kifejezi abbéli szándékát, hogy olcsóbb és hathatósabb eszközöket adjon a jogtulajdonosok kezébe a szerzői jogaik megvédéséhez.

A kiszivárgott információk szerint átfogó vizsgálatot indítana az EU, hogy a törlés (elektronikus adat hozzáférhetetlenné tétele) és a törlés utáni állapot megtartása (take down and stay down) a lehető legteljesebb mértékben működőképessé váljon.

A tervezet szerint felül kell vizsgálni a lehívásra hozzáférhetővé tétel és a nyilvánosság számára történő hozzáférhetővé tétel, illetve a terjesztés szabályozásait is. A teljes dokumentum innen elérhető.

Azóta történt

Előzmények