Ma 10 évesek .eu végződésű domének

Európa saját internetes identitásának tartják a .eu felső szintű domén létrejöttét, aminek kettős célja volt: az Európai Unió láthatóságának növelése volt a világhálón, illetve a belső piacon történő kereskedelem fejlesztésének segítése. Bevezetéséről még 2002. áprilisában határozott az Európai Parlament.

A .eu végződések előértékesítése két ütemben valósult meg, 2005. december 7-én a védjegyekkel rendelkező cégek és a földrajzi nevekkel kapcsolatos domének regisztrációja zajlott, majd 2006. február hetedikén az egyéb kereskedelmi egységek, vállalatok (bejegyzett termékek) és személynevek bejegyzései kezdődtek meg: a kereskedelem első tizenöt percében 27 949 kérelem érkezett a regisztrátorokhoz.


(forrás: EURid’s Progress report 2015 Q4) [+]

2006. április 7-én, közép-európai idő szerint 11 órakor már bármelyik cég regisztrálhatott magának .eu-s címet aki igazolni tudta, hogy cége székhelye Európában van, illetve az európai magánszemélyek számára is elérhetővé vált a felső szintű domének foglalása. Alig négy óra kellett hozzá, hogy 700 000 címkérelem érkezzen a felhatalmazott bejegyzőkhöz.


(forrás: EURid’s Progress report 2015 Q4) [+]

A hivatalos tizedik évfordulóra már majdnem elértük a négymillió .eu-s regisztrációt, ezzel a felső szintű domének közül az uniós a 11. leggyakoribb. Legtöbbet a németek használnak (1 millió), őket a hollandok követik (497 ezer), a képzeletbeli dobogó legalsó fokán pedig a franciák állnak (343 ezer). Érdekesség, hogy az Egyesült Királyság csak az ötödik 307 ezer regisztrációval, őket Lengyelország előzi meg 308 ezer uniós doménnel. Magyarországról nagyjából 44 ezer uniós domént regisztráltak.

Azóta történt

Előzmények