Bírói döntésre blokkolják a WhatsAppot a brazil szolgáltatók

A 200 milliós ország lakosságának fele használta az alkalmazást, mert ingyen tudott csetelni és telefonálni vele. Nem kellett volna titkosítani.

Ugyanaz a bíró döntött a WhatsApp országos blokkolásáról, amelyik két hónappal ezelőtt elrendelte a Facebook Latin-amerikai alelnökének letartóztatását. A mobilszolgáltatók, ha nem vesznek részt vagy akadályozzák a 72 órás blokkolásban, napi 142 ezer dolláros büntetést fizethetnek.

Hirdetés

A 200 milliós Brazíliában az okostelefonnal rendelkezők közül szinte mindenki használja a WhatsAppot, nagyjából 91 százalékuk, ami több mint 100 millió ügyfelet jelent. Miközben a brazilok az utolsó percekig azon fáradoztak, hogy értesítsék ismerőseiket a döntésről, Marcel Maia Montalvão a döntésének hátteréről beszélt. Azért döntött a példátlan országos blokkolás mellett, mert elege lett belőle, hogy a cég nem működik együtt vele. Ahogy a Facebook alelnöke, úgy a WhatsApp képviselője is azt válaszolta, nem tudnak segíteni a kábítószer-kereskedő ügyében indított nyomozásban, mivel nem tárolnak a szervereiken semmilyen szöveges, vagy hangfájlt, ami a felhasználók közötti kommunikációból származik.


[+]

Még nagyon sok van hátra a három napos tiltásból, ami akár rendszeressé, hétköznapivá is válhat, ha az eljárást vizsgáló döntéshozók úgy ítélik meg, hogy mindez arányos és jogszerű lépés volt a bírótól az együttműködést megtagadó vállalattal szemben. Tavaly decemberben São Paulo területén rendelték el 48 órára a csevegőalkalmazás tiltását, az egész országra kiterjedő, 100 milliónál is több embert érintő némítás eddig nem történt Brazíliában. Biztonsági szakértők szerint a hasonló jellegű döntések hosszú távon a demokrácia és a szabadságjogok csorbulását jelenthetik. Már most vannak, akik Észak-Koreához hasonlítják az országban uralkodó helyzetet.

Azóta történt

Előzmények