2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Webkettő rovat

Letartóztatták a Facebook brazil vezetőjét

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A vállalat azzal védekezik, hogy aminek nincsenek birtokában, azt nem adhatják át a rendőrségnek.

Tegnap hozták nyilvánosságra, hogy a brazil hatóságok őrizetbe vették a Facebook helyi leányvállalatának vezetőjét, Diego Dzodant, mivel azzal vádolják, hogy akadályozott egy nyomozást.

Hirdetés

A történet még tavalyra nyúlik vissza, amikor egy kábítószer-kereskedelmi ügyben folyó nyomozás keretében a rendőrség adatokat kért a Facebooktól a tulajdonukban lévő, az országban több mint százmillió felhasználóval rendelkező üzenetküldő, a WhatsApp rendszeréből. A Facebook visszautasította a kérést, ezért decemberben a hatóságok 24 órára felfüggesztették az alkalmazás használatát. Ám a helyzet továbbra sem oldódott meg, ezért döntöttek a letartóztatás mellett.

A Facebook azzal érvel, hogy azért nem adják ki a kért információkat, mivel azok egyszerűen nincsenek a birtokukban – a WhatsApp független szervezeti egységként, a Facebooktól elválasztva működik, Brazíliában csak egy facebookos értékesítési irodájuk van, akiknek nincs hozzáférése az üzenetküldő rendszerérhez, a WhatsAppnak itt nincs képviselete. Felajánlották teljes körű együttműködésüket, és a szóvivő most azt nyilatkozta, hogy csalódottak, és maximálisan elítélik a letartóztatást.

A WhatsApp is többször megszólalt már az ügyben, és közölték, hogy egyáltalán nem rögzítik a felhasználók üzeneteit, így átadni sem tudják őket – emellett már dolgoznak egy end-to-end titkosításon, melynél elvileg maga az üzemeltető sem lát bele az adatfolyamba.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.