Borzasztó negyedévet zárt a HTC

Ma publikálta első negyedéves, nem auditált pénzügyi jelentését a HTC. A tajvani okostelefon-gyártó árbevétele 35, nyeresége pedig 70 százalékot zuhant az egy évvel korábbi számokhoz képest. A gyenge teljesítmény nem volt váratlan: a vállalat előre jelezte, hogy a negyedév átmeneti időszak lesz a tavalyi év vége „elhibázott” termékkínálata és a februárban leleplezett, hamarosan piacra kerülő One széria között.

Az első negyedéves forgalom az egy évvel korábbi 104,2 milliárd tajvani dollárról 67,8 milliárd tajvani dollárra (2,29 milliárd USD) esett vissza, míg a profit még meredekebb zuhanás után 4,46 milliárd tajvani dollárra (151 millió USD) apadt. Egy évvel korábban az adózás utáni nyereség 14,83, de még a megelőző negyedévben is 10,94 milliárd tajvani dollár volt.

A HTC – mely a világon az ötödik, Ázsiában pedig a második legnagyobb okostelefon-gyártó – azt bizonygatja, hogy a nehézségek csak átmenetiek, és a tervek szerint még e hónapban piacra kerülő One széria újból növekedési pályára állítja a céget. Az új, igen erős hardverre épülő, jobb kamerával és hangrendszerrel szerelt sorozatból három modell érkezik majd, mindegyik a saját fejlesztésű grafikus felület, a Sense új verzióját kapja meg.

Némi növekedés már a negyedév végén mutatkozott: márciusban februárhoz képest jelentősen, 20,29 milliárd tajvani dollárról 30,88 milliárd tajvani dollárra nőtt a forgalom, igaz, ez az érték még mindig közel 17 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi mutatót. Elemzők szerint a második negyedévben erős javulás várható, már csak a gyenge első trimeszter miatt is.

Az IDC adati szerint a HTC 2011-ben az okostelefonok világpiacán az ötödik legnagyobb gyártó volt 8,9 százalékos részesedéssel. Az első helyen a Samsung áll (19,1%), a másodikon az Apple (19%), míg a harmadik a Nokia (15,7%), a negyedik pedig a Research in Motion (10,4%).

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények