Hirdetés

Adathalászok a hálóban

Hirdetés

A Mastercard bejelentése szerint 1400 adathalászattal (phishing) foglalkozó oldalt sikerült bezáratni a Stop IT (Identity Theft) Művelet keretében. A bankkártya kibocsátó óriás a hatékony internetes megfigyelésnek és az internet-szolgáltatókkal valamint a hatóságokkal való együttműködésnek tudja be a sikert - olvasható az ázsiai The Star Online tudósításában. 

A Stop IT Művelet tavaly júniusban kezdődött, melynek keretében online hitelkártyaszám kereskedelmet, phishing oldalakat és más pénzügyi csalókat kerestek a weboldalak, fórumok, spamek figyelésével. Megfelelő bizonyíték esetén azonnal jelentették a tevékenységet a szolgáltatónak, illetve az adott ország bűnüldöző szerveinek. A lekapcsolt szerverek 47%-a az USA-ban, 25%-a pedig Európában üzemelt. A jelentés szerint májusban például csak 10 olyan oldalt találtak, ami hitelkártya-számokkal kereskedett, szemben a tavaly fellelt 139 site-tal.

Magyarországon adathalász támadás eddig csak az OTP Bankot érte. Talán ennek köszönhető, hogy a bank azóta a nagy értékű internetes átutalások esetén megköveteli az SMS értesítés használatát. Ez a megoldás, illetve az elektronikus aláírással ellátott átutalási megbízás gyakorlatilag tökéletesen kivédi az adathalászatot. Mivel mindkét eljárást használják Magyarországon, az így védett hazai bankok ellen nem valószínű további phishing akció.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények