Az Opera tovább szívózik a Microsofttal

Az európai böngészőbalhét eredetileg kirobbantó Opera Software még mindig nem elégedett a Microsoft által a probléma megoldására elkészített böngészőválasztó képernyővel. A norvég szoftvercég műszaki igazgatója a The Register-nek elmondta: Redmondot és Brüsszelt is tájékoztatták arról a hibáról, melyet nemrég fedeztek fel az alkalmazásban.

Hirdetés

Előfordulhat – magyarázta Håkon Wium Lie –, hogy az ablakot, mely felajánlja a Windows-felhasználóknak a rivális böngészők telepítésének és alapértelmezetté tételének lehetőségét, bizonyos esetben eltakarhatják az Internet Explorer egymás után felbukkanó konfigurációs ablakai. A cég szerint valószínűtlen, hogy az, aki ezeket végigkattintgatja, még a választóképernyővel is foglalkozni fog. Ez a felállás abban az esetben fordulhat elő, ha a felhasználó gépére egy időben töltődik le az új Internet Explorer telepítője és ballot screen alkalmazás.

A Microsoft szerint azonban ennek az esélye igen csekély. „A helyzet nagyon egyszerűen reprodukálható egy tesztlaborban, de egy valós rendszeren kizárólag speciális esetekben fordul elő. Ehhez az kell, hogy a rendszeren az IE legyen az alapértelmezett böngésző, de a használatához szükséges kezdeti beállításokat ne végezzék el. Az Opera által felhozott példa, melyben a Windows XP használója egy éven át mellőzte az IE 8 telepítését, majd váratlanul úgy dönt: telepíti, nem realisztikus” – nyilatkozta az informatikai lapnak a Microsoft szóvivője.

Amint az ismert, a böngészőválasztót hónapokon át finomította, módosította az amerikai szoftvercég, hogy az mindenben megfeleljen Brüsszel és a konkurensek gyakran szőrszálhasogató igényeinek – az eredménnyel végül mindenki elégedett volt. A program az indulásakor először egy tájékoztató ablakot dob majd fel, mely elmagyarázza, hogy egyáltalán mi is és miért fontos az internetböngésző. Leírja, hogy a piacon számos browser létezik, és „a következő képernyőn” ezek közül választhatja majd ki a neki tetsző(ke)t a felhasználó. A választóképernyőn aztán a 12 legnépszerűbb windowsos böngésző (Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, GreenBrowser, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir és Slim Browser) lesz felsorolva úgy, hogy a piaci részesedés alapján legnagyobb öt látszik a nyitóképernyőn, a továbbiak megjelenítéséhez pedig oldalirányba görgetni kell. A szoftverek nem ábécésorrendben követik egymást, hanem véletlenszerű sorrendben: mind az első öt, mind a fennmaradó hét program pozíciója változó.

Erről van szó (Forrás: The Register)
Erről van szó (Forrás: The Register)

A böngészőválasztó Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszerekre magától települ akkor, ha a rendszereken az automatikus frissítés szolgáltatás be van kapcsolva, és az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, de elérhető a Windows Update szájton és egy kifejezetten e célra létrehozott weboldalon is. A modult a megjelenése óta egyszer már módosítani kellett, miután kiderült – erre az IBM egyik szoftverfejlesztője hívta fel a figyelmet –, hogy a böngészőket véletlenszerűen listázó algoritmus kedvez a Google Chrome-nak és az Operának.

Az Opera még nem döntötte el, hogy a most felfedezett újabb hiba kapcsán hivatalos panaszt nyújtanak-e be az Európai Bizottsághoz (EB). És bár a norvég cégnek jobb dolga is akad, minthogy állandóan a Microsofttal szívózzon, „ez ügyben makacs vagyok, szeretném ha ez a dolog működne” – mondta Lie.

Azóta történt

Előzmények