Gyilkos döfést kaptak a BlackBerry rajongói

Az IT-világ egyik legnagyobb legendája a mobilszegmensben úttörő és egyedi megoldásokat alkalmazó, bár ma már alig látható BlackBerry. Nem is oly rég szakmai közhely volt, hogy a világ legbiztonságosabb mobilkészüléke ez, ráadásul funkcióiban és szolgáltatásaiban is kiemelkedő. Hogy ez nem egyszerű mítosz volt, bizonyítja, hogy állami, védett vezetők is ilyen készülékeket használtak.

Egy friss oknyomozó közlemény szerint azonban ez így teljes mértékben mégsem volt igaz.

A Motherboard és a Vice News közös munkája derítette ki, hogy a kanadai gyártó 2010-ben feltehetően átadott egy, a titkosítások feloldására alkalmas mesterkulcsot a helyi rendőrségnek.


[+]

A beszámolók szerint a rendőrség (Royal Canadian Mounted Police – RCMP) ezt a globálisan érvényes kulcsot (backdoort) nagyjából két éven át használta, 2012-ig, és segítségével körülbelül egymillió PIN-to-PIN üzenet tartalmát tudták visszafejteni.

De hogyan tehették meg ezt a zárt, a végponti titkosítást gyakorlatilag elsőként bevezető BlackBerry szolgáltatásában? A „kulcs” az, hogy a vállalat egyetlen globális kulcsot használt (hagytak egy hátsó ajtót) az egész világon a konzumer piacon. Mindez egy 2011-es, a maffiához kapcsolódó gyilkossági ügy bírósági tárgyalásán derült ki, amikor az RCMP elismerte, hogy körülbelül egymillió üzenetet fejtettek meg egy alkalmas kulcs segítségével. E tárgyalás iratai az ügy lezárása után nyilvánosak lettek, bár kormányzati oldalról addig húzták ezt, ameddig csak lehetett.

Project Clemenza
[+]

Ám azt nem tudni, hogy a rendőrség hogyan jutott a globális kulcs birtokába, erről nem szólnak a hivatalos iratok – így felmerült az a meglehetősen megalapozottnak tűnő, ám semmiféle bizonyítékkal alá nem támasztott feltételezés, hogy maga a vállalat adta át ezt a hatóságnak.

Az persze ezek után is kérdés, hogy a mesterkulcs megvan-e még, illetve használható-e. Annyit lehet tudni, hogy a tárgyalás után a BlackBerry megváltoztatta a globális kulcsot, de az korántsem biztos, hogy a kanadai rendőrség ma már nem tudna titkosított üzeneteket visszafejteni a vállalat szolgáltatásaiban.

A BlackBerry egyelőre nem kommentálta a híradásokat.

Azóta történt

  • BlackBerry Reloaded

    A hajdan legendás vállalat még mindig lejtmenetben van, de a befektetők látják a kilábalás jeleit.

Előzmények