BlackBerry Reloaded

A hajdan legendás vállalat még mindig lejtmenetben van, de a befektetők látják a kilábalás jeleit.

Ma párhuzamosan, szinte egyszerre jelent meg két tudósítás a már-már leírt kanadai vállalatról: az egyik a várakozásokat bizonyos szempontból felülmúló üzleti eredményeiről, a másik pedig arról, hogy új kutatóközpontot nyitottak meg.

Hirdetés

Az utóbbival kezdve: a bejelentés szerint 75 millió (USA) dolláros költséggel létrehoztak Ottawában egy kutatóközpontot (BlackBerry QNX Autonomous Vehicle Innovation Centre), melyet tegnap nyitott meg a vállalat vezetője, John Chen, és az aktuson jelen volt Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau is.

QNX
[+]

A központ célja az autonóm, illetve a hálózathoz csatlakozó járművek szoftveres technológiáinak fejlesztése. Az itt dolgozók létszáma kiemelkedően magas (duplája a jelenlegi alkalmazottakénak), négyszáz főt foglalkoztatnak induláskor, de ezt hamarosan 650-re emelik. A hivatalos közlemény kiemeli, hogy 2020-tól várhatóan a közúti járművek fele rendelkezik valamilyen felhőkapcsolattal, így ez az ipari szegmens robbanásszerű fejlődésre számíthat, és ebben akarnak kiemelt szerepet játszani.

A BlackBerry (QNX) már jó ideje megjelent az autonóm járművek, a kocsikba építetett szoftverfejlesztés piacán – pl. októberben írtak alá szerződést a Forddal, akik a BB korábbi biztonsági megoldásai miatt is döntöttek mellettük.

A korábban említett üzleti eredményre visszatérve: úgy tűnik, az utóbbi évek visszaesése, a folyamatos átalakítások után talán eredményre vezetett az a törekvés, hogy az okostelefonos piacról kiszorulva kiemelten szoftvercéggé tegyék a BlackBerryt. A veszteségek letörésében nagy szerepet szántak a hardvergyártás felszámolásának, illetve a korábbi és új szoftverfejlesztések licencelésének, illetve a szolgáltatásbővítésnek.

A vállalat így is masszívan veszteséges, árbevétele kevesebb lett, teljes vesztesége magasabb, mint várták, de a szerkezet átalakulása is látható. Ennek köszönhetően az idei harmadik üzleti negyedévben 160 millió dollárra nőtt a szoftverekből és szolgáltatásokból származó árbevétel az egy évvel korábbi 155 millióhoz képest (a hardverekből származó árbevétel drámai módon csökkent 2015-höz képest: 220 millióról 60 millióra esett vissza, a teljes árbevétel közel felére esett vissza). A lehangoló számok ellenére a befektetők bizalma töretlen, a részvények árfolyama árnyalatnyit emelkedett az előzetes jelentés után.

Előzmények