A flippeningre készülnek a kriptoverzum ethereum-maxijai

Az ethereum elvileg hetekre van attól, hogy gyorsabb, olcsóbb és takarékosabb legyen, és legyőzzön minden kriptopénzt, a bitcoinnal együtt – vagy mégsem?

Bár lassan megszámolni sem lehet, hogy mennyi különböző kriptoeszköz (és ezen belül kriptopénz) létezik, a piac több mint felét még mindig a bitcoin és az ethereum adja.

Az ethereummal kapcsolatban sokszor hallottuk azt az ígéretet már, hogy jobb lesz a riválisoknál, és mindet legyőzve még a bitcoint is túlszárnyalja. Elvileg az ethereum néhány hétre van már csak a merge-ként emlegetett nagy júniusi frissítéstől, amikortól is gyorsabb, olcsóbb és takarékosabb lesz, jobb és környezetbarátabb kriptojövőt ígérve. Márpedig a PoW miatt jelenleg ezt is bányásszák, a folyamat pedig szörnyen energiaigényes, és szennyezőbbnek tartják, mint egy kisebb országot – ez pedig nem fér bele az alacsony karbonlábnyomú jövőképbe. A PoS ennek vetne véget.


[+]

Mivel a proof-of-work eljárásról a proof-of-stake-re való átállást nagyon sokan várják, ezért bőven akadt támogatója és fanatikusa az ethereumnak idén is, infláció és pénzügyi gondok, bitcoint érő szigorítások ide vagy oda. A bányászattól és az energiaigényes PoW eljárástól való eltávolodás azonban újra és újra késik, és a mostani nagy frissítést is újra elhalaszthatják – a Reuters szakértői pedig arra emlékeztetnek, hogy ez egyre jobban frusztrálja a befektetőket. A szakemberek szerint ráadásul az sem biztos, hogy a bonyolult és bizonytalan átállás hozza-e az ígéreteket a költségcsökkentések és tranzakciós sebesség növelése kapcsán. Tim Beiko vezető fejlesztő ráadásul megint több hónapos csúszásról beszélt, konkrét ígéretek nélkül.

A flippening

Az ethereum EH1 chain elvileg egy új chainnel összeolvadva hozza majd létre az ETH2-t, de rejtély, hogy mikor – a várakozások szerint még idén. Mindez azért is fontos, mert a megszámlálhatatlan kriptopénz ellenére még mindig a bitcoin és az ethereum adják a szektor 60 százalékát, igaz, a bitcoin több mint kétszer akkora piaci értékkel bír, mint a riválisa.

A bitcoin nagy uralma ellenére alapvetően még mindig csak befektetésnek jó, a decentralizált pénzügyi alkalmazásokban nem használható a szerződésekhez – ezért mondja sok befektető, hogy elkerülhetetlen a flippening, ami kriptokörökben csak annyit tesz, hogy a merge hatására az ethereum lesz a domináns digitális valuta.

A Genesis Trading szerint bár konkrétumok, dátumok nincsenek, az ethereumba a várakozás miatt ömlik a pénz, az ethereum pedig alulértékeltté válhat.

Az ethereum jelenleg mindössze 30 tranzakciót dolgoz fel másodpercenként, de a PoS után ez 100 ezerre emelkedhet, akkor pedig már a kisebb altcoinok, a Cardano vagy a Solana is még kevésbé lesznek érdekesek. A kereskedést, befektetést, kölcsönt és NFT-t ígérő decentralizált pénzügyi megoldások alapvetően a részben vagy egészében PoS-t alkalmazó megoldásokra építenek.

Ahogy a Genesis Trading rávilágított, az ethereum-maxik (azok, akik a flippeningben hisznek) szerint közel van már az ethereum uralma – de a valóságban ez még mindig csak elmélet.

Azóta történt

Előzmények