Európa a big tech-re hárítaná a hálózati költségeket

A jelentések szerint Franciaország, Olaszország és Spanyolország is egyre nagyobb nyomást gyakorol az Európai Bizottságra az ehhez szükséges törvények mielőbbi életbe léptetése érdekében.

Mostanra többször lehetett hallani, hogy az EU azt fontolgatja, hogy a technológiai óriáscégeket a telekomszektor költségeinek megsegítésére kötelezi – a telekomcégek pedig hosszú ideje panaszkodnak, hogy hatalmas tempóban növekvő forgalmuk majdnem egészét néhány óriáscég generálja.

Jól értesült források szerint Franciaország, Olaszország és Spanyolország is fokozta a nyomást az Európai Bizottság irányába, hogy az ehhez szükséges törvényeket mielőbb léptessék életbe. Ez volt az első alkalom, hogy három kormányzat közös erővel állt ki a témában.

Májusban az EU még csak a téma elemzéséről beszélt, név szerint említve a Google-t, a Metát és a Netflixet a telekomhálózatok beruházási költségeinek részleges átvállalása kapcsán.

A mostani jelentés szerint a három kormányzat azt állítja, a 6 legnagyobb tartalomszolgáltató az internetforgalom 55 százalékáért felelős, ez pedig jelentős költségeket generál az európai hálózatok működtetése kapcsán. Azt akarják elérni, hogy minden piaci szereplő hozzájáruljon az infrastruktúra költségeihez.

Korábbi, lobbisták által összerakott tanulmány szerint évi 20 milliárd eurós támogatással (a tech cégek részéről) 72 milliárd eurós növekedést érhetne el az EU-gazdaság. Jogi aktivisták szerint ugyanakkor a tech cégek finanszírozásával megszűnne az EU netsemlegessége.

Azóta történt

Előzmények