Leállhat Európában a Facebook, az ír hatóság elvághatja az EU-s adatszivattyúját

Közelebb került az írországi hatóság ahhoz, hogy megállítsa a Facebook adatáramlását az EU és az USA között.

A jelentések szerint Írország adatvédelmi hatósága egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy leállítsa az EU és az USA között a Meta tulajdonában álló Facebook és Instagram adatáramlását – erre akkor derült fény, amikor frissített törvénytervezetet osztottak meg a többi EU-s hatósággal.

Az átmeneti rendeletet egyébként már 2020-ban összerakták a Meta által használt mechanizmus blokkolására az EU-s felhasználói adatok átvitele kapcsán, miután Európa legfelsőbb bírósága az ezt megengedő megállapodást érvénytelennek mondta ki, megfigyelési aggályok miatt.

A helyzetet az EU és az USA előzetes adatátviteli egyezménnyel akarta megoldani, így az adatáramlás folytatódott, várva a végső megállapodást.


[+]

Az ír hatóság azonban folytatta a vizsgálatot, az EU-s társhatóságokat pedig informálta az előzetes, de végső döntéséről. Ennek tartalmáról nem beszélnek. Az ügyben azért az ír hatóság az illetékes, mert a Meta sok más big tech céghez hasonlóan Írországba helyezte az EU-s főhadiszállását.

A Meta többször figyelmeztetett: ha leállítják az adatáramlást, a Facebook és az Instagram leállhat Európában, és csak egy új, transzatlanti adattovábbító keretrendszer segíthet.

A Meta azt mondja, hogy az EU-s hatóság jóváhagyására váró döntés az EU-s és amerikai törvények közötti ellentéthez kapcsolódik, de ennek már folyamatban van a megoldása. Az új jogi keretrendszer lehetővé tenné a további, határokon túli adatáramlást, és így a családok, közösségek, gazdaságok összekapcsolása fennmaradna.

Az írek szerint a többi cégre nem lenne azonnali hatással a döntés, de százezernyi vállalatot kellene vizsgálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények