Kiberháború: az amerikai kormány odacsap

A bejelentésre még várni kell, de egyre több forrás erősíti meg a várható diplomáciai lépést.

Ahogy ezt már hetekkel ezelőtt megszellőztették, a Biden-kormányzat kiszivárgott információk szerint ma komoly szankciókat jelent be Oroszországot illetően.

A meg nem erősített, de egy irányba mutató nyugati híradások szerint az USA egyfajta „csomagban” akar visszavágni több – vélt vagy valós – sérelméért. Többek között a feltételezett választási manipulációkért, az Afganisztánban szolgáló katonák megkörnyékezése miatt, illetve leginkább a SolarWinds kémkedési akciókért.

A források szerint orosz diplomatákat fognak kiutasítani, illetve nagyjából harminc orosz entitást – szervezeteket, vállalatokat stb. – fognak tiltólistára helyezni. Egyes lapok arról is tudni vélnek, hogy ugyanezen okokból Biden kiad egy elnöki rendeletet, mely szerint az amerikai pénzintézeteknek megtiltják az orosz kormány rubelalapú kötvényeinek megvásárlását, hogy ezzel is nehezebb helyzetbe hozzák őket.

Elemzők szerint a várható intézkedések mögött nem egyszerűen a két ország között kialakult „kiberháborús helyzet” áll, hanem mindez szoros összefüggésben van az épp fellángolt ukrán válsággal is.

Előzmények