Gyakorlatilag teljesen elkészült a kínai navigációs rendszer

Az utolsó műhold pályára állításával a Beidou elérte teljes funkcionalitását.

Hirdetés

Habár a Beidou nevű kínai navigációs rendszer már sok éve használható, használják is, az alaprendszert sok, plusz szolgáltatást biztosító, a pontosságot növelő, illetve tartalék műholdak egészítik ki. A teljes rendszert 55 műhold alkotja, és az utolsót, a még hiányzó 55.-et ma, helyi idő szerint reggel tízkor bocsátották fel sikeresen a Szecsuan tartományban található Hszicsang (Xichang) műholdközpontból.

Mint ismert, Kína több mint húsz éve dolgozik a Beidou kiépítésén, elsősorban azért, hogy navigáció terén függetlenek legyenek, illetve emellett kereskedelmi versenytársaivá váljanak az amerikai GPS-nek, az orosz GLONASZSZ-nak, az európai Galileónak, illetve az indiai NavIC-nek. A Beidou alaprendszere már 2011 óta használható, azóta folyamatosan javították és bővítették a teljes rendszert.

A jelenlegi felállás (55 műhold, melyből 30 a legutolsó, a harmadik változat része) már globális lefedettséget biztosít: az első generációval Kínát, a másodikkal a ázsiai-csendes-óceáni térséget voltak képesek kiszolgálni. A Beidou-ra a kínai telefongyártók is felkészültek, a legtöbbjük készülékei már támogatják a kínai navigációs rendszert.

Azóta történt

Előzmények