Az Oracle kevesebbet adna a PeopleSoftért

Az amerikai Oracle Corp. szoftvercég részvényenként 26-ról 21 dollárra vitte le a vállalati szoftvereket gyártó, szintén amerikai PeopleSoft Inc.-re tett ellenséges felvásárlási ajánlatát, amelynek összértéke így 7,7 milliárd dollárra csökkent az eddigi 9,4 milliárdról. Jeff Henley, az Oracle elnöke közleményében a piaci feltételek megváltozásával és a PeopleSoft árfolyamának alakulásával magyarázta a döntést. A PeopleSoft részvényei a januárban elért, 52 hetes csúcsot jelentő 24,04 dollárról mostanra 17 dollárra csúsztak vissza.

Az Oracle még tavaly júniusban tette meg első, részvényenként 16 dolláros felvásárlási ajánlatát, amelyet aztán februárban 26 dollárra emelt. Ez 19 százalékos felárat jelentett az akkori árfolyamhoz képest, míg a mostani ajánlat 21 százalékos felárat foglal magában. A PeopleSoft még májusban értékelni fogja az új ajánlatot, de az igazgatóság nem hivatalos álláspontja szerint valószínűtlen, hogy az Oracle bármilyen áron is keresztül tudná vinni felvásárlási szándékát.

Az ajánlatcsökkentés időzítése egyébként meglepő, ugyanis épp három hét múlva kezdődik az a bírósági tárgyalás, amelyen USA igazságügyi minisztériuma a felvásárlás megtiltását szeretné elérni. A tárca álláspontja szerint az ügylet megvalósulásával a vállalati szoftverek piaca kétszereplőssé szűkülne, hiszen a vezető német SAP AG mögött a harmadik helyen álló Oracle szerezné meg a második PeopleSoftot.

Azóta történt

Előzmények