Adatbázis-kezelők háborúja

A Progressive Strategies cég – amely termékösszehasonlító teszteket és piaci elemzéseket készít – egy külön vizsgálat keretében értékelte az Oracle Database 10g és a Microsoft SQL Server 2000 felügyeletével járó munkaterhelést – közölte az Oracle. A vizsgálatsorozatot követően megállapították, hogy azoknál a vállalatoknál, amelyek az Oracle Database 10g-t használják a Microsoft SQL Server 2000 helyett, 30 százalékkal csökken a tipikus adatbázis-adminisztrációs feladatok időigénye, 20 százalékkal csökken az ugyanezen feladatok elvégzéséhez szükséges lépések száma – vagyis ennyivel egyszerűsödik elvégzésük –, valamint az adatbázis-adminisztrátorok hatékonyabb munkájának köszönhető a megtakarítás adminisztrátoronként akár az évi 32 600 amerikai dollárt is elérheti.

A Database 10g-vel – sokoldalú automatikus felügyeleti lehetőségeinek köszönhetően – számos összetett manuális feladat automatizálható, például a teljesítménydiagnosztikák készítése, az alkalmazások hangolása és a memóriakezelés optimalizálása. Az értékelés szerint a Database 10g mellett szóló különbségek a Microsoft SQL Server 2000-hez képest elsősorban a teljesítménydiagnosztika, a teljesítményhangolás, valamint a biztonsági mentések készítése és a visszaállítás terén jelentkeztek. A teljesítménydiagnosztika és a hangolási tesztek során az értékelést végzők 76 százalékkal kevesebb időt és 38 százalékkal kevesebb feladatlépést mértek a győztesnél a riválishoz képest. A biztonsági mentések készítése és a visszaállítás terén – ami ma a vállalatoknál kritikus fontosságú terület – az Oracle Database 10g 50 százalékkal kevesebb időt és 56 százalékkal kevesebb feladatlépést igényelt a jellemző feladatok elvégzéséhez.

Az adatbáziskezelő – mely a kis blade szerverektől a legnagyobb SMP-kiszolgálókig és a legkülönbözőbb méretű fürtözött rendszerekig alkalmazható – emellett a nem fürtözött Linux rendszereken is jól szerepelt. Az NEC Express5800/1320Xd szerveren, 32 Intel Itanium 2 processzorral (1,5 GHz, 6 MB L3 gyorsítótár), Novell SUSE LINUX Enterprise Server 9 operációs rendszeren 609 467 tpmC (tranzakció/perc) eredményt ért el 6,78 USD/tpmC ár-teljesítmény arány mellett. Ez ma a legjobb 32 processzoros TPC-C-eredmény Intel processzorokon.

Azóta történt

Előzmények