Az Oracle átcsábítaná a Red Hat ügyfeleit

Az Oracle bejelentette, hogy ugyanolyan professzionális, vállalati szintű támogatást fog nyújtani a Red Hat Linuxhoz, mint saját adatbázis-kezelőjéhez, köztesszoftvereihez és alkalmazásaihoz. A cég egyben kiad egy saját, ingyenesen hozzáférhető disztribúciót is a Red Hat szabadon felhasználható kódjára alapozva.

A Red Hat jelenleg csak terméke legutóbbi verziójához kínál hibajavításokat, emiatt egy-egy hiba javításához a vásárlók gyakran kénytelenek egész Linux-rendszerüket egy új verzióra lecserélni – állítja az Oracle, míg a Unbreakable Linux program keretében – amely a „törhetetlen üzembiztonságú” Linux kialakítására irányul – a jövőbeli, a jelenlegi és a korábbi Linux-kiadásokhoz egyaránt biztosítani fogják a rendszeres programjavításokat. Ezzel a Linuxhoz ugyanolyan vállalati szintű terméktámogatást biztosít, mint ami más operációs rendszereknél már elérhető. (Más forrásokból úgy értesültünk, hogy a Red Hat Enterprise termékekre továbbra is érvényes marad a hét év terméktámogatás, ennek megfelelően például a termékcsalád legfrissebb, 2005-ben megjelent Red Hat Enterprise Linux 4 tagja 2012-ig, míg az előző, 2003-as kiadású RHEL3-as 2010-ig rendelkezik supporttal – szerk.)

A szolgáltatások árai a Red Hat legmagasabb szintű támogatási konstrukciójának jelenlegi árainál jóval, esetenként 50 százalékkal olcsóbbak. Az Unbreakable Linux program minden Linux-felhasználó számára már évi 99 dolláros áron elérhető. A Red Hat Linux mellé nyújtott Oracle-támogatáshoz a felhasználónak csak az Oracle megfelelő hálózati címét kell beállítania frissítési útvonalként Red Hat szerverén; az átállás egy percig sem tart.

Az Enterprise Linux bináris állományait az Oracle díjmentesen teszi elérhetővé, a hálózaton keresztüli frissítéseket pedig Enterprise Linux Network Support néven rendszerenként és évenként 99 dolláros áron kínálja majd. Az Enterprise Linux Basic Support támogatás, amely a hálózati frissítések mellett a világ bármely pontjáról elérhető nonstop ügyfélszolgálatot is nyújt, kétprocesszoros rendszerekre évi 399 dollárba, míg processzorszám-korlátozás nélkül évi 999 dollárba fog kerülni. Az Enterprise Linux Premier Support szint, amely a Basic szinten felül a korábbi kiadásokba visszamenőlegesen átvezetett hibajavításokat és az Oracle teljes élettartamra kiterjedő támogatási konstrukcióját is magában foglalja, kétprocesszoros rendszerekre évi 1199 dollárba, míg processzorszám-korlátozás nélkül évi 1999 dollárba fog kerülni.

Azóta történt

Előzmények