Az Oracle nem kápráztatta el a befektetőket

Az Oracle 21 százalékkal, 967 millió dollárra növelte nettó nyereséget a tavalyi azonos időszakhoz képest üzleti évének november 30-án végződött második negyedévében; az árbevétel 26 százalékkal, 4,16 milliárd dollárra emelkedett. A kiváló eredmények ellenére a tőzsde háromszázalékos árfolyamcsökkenéssel reagált a bejelentésre, mert bár a befektetők az elmúlt négy negyedév hasonló mértékű növekedése és a cégvezetés előrejelzése alapján éppen erre számítottak, kifogásolták a szoftvereladások csökkenését.

Az Oracle az elmúlt időszakban jelentős részben annak köszönhette kiemelkedő forgalom- és nyereségadatait, hogy felvásárolta a vállalatirányítási szoftverek piacának több ismert szereplőjét, köztük a PeopleSoftot és a Siebel Systemset. A 20 milliárd dolláros befektetéssel megszerzett vállalatok segítségével a legutóbbit megelőző három negyedévben 80 százalékkal növelte eladásait az informatikának ezen a piacán, ám az elmúlt három hónapban csak 28 százalékos tempót tudott felmutatni, amivel 340 millió dollár bevételt ért el, miközben az elemzők 370 milliót vártak.

A szakértők aggódva várták az Oracle adatbázisszoftvereinek értékesítési adatait is, mivel ez a társaság legjelentősebb üzletága – az Oracle a világ legnagyobb adatbázis-fejlesztője. A divízió 867 millió dolláros árbevételével végül elégedettek voltak, mert az tükrözi hosszabb távú növekedési ütemet váró előrejelzésüket. A cégvezetés szerint a megrendelések alapján a folyó negyedévben 16–22 százalékkal bővülhet az adatbázis-üzletág forgalma.

A társaság prognózisa szerint az Oracle a február végéig tartó periódusban az elmúlt negyedévihez hasonló eredményeket produkálhat. Elemzők ezt óvatos előrejelzésnek értékelik, amit azzal magyaráznak, hogy előreláthatóan lassulni fog a vállalati szoftverek iránti kereslet növekedési üteme. Ez határt szab az Oracle forgalombővülésének, annak ellenére, hogy a társaság közlése szerint néhány nagy üzlet lezárása várható 2007 első felében.

Azóta történt

Előzmények