Az év magyar informatikusai megkapták díjaikat

2007. június 7-én immár tizedik alkalommal adták át az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által alapított elismerést, amely 2001 óta Gyurós Tibor nevét viseli. A bíráló bizottság idén 17 jelölt közül választotta ki az Év Informatikai Cégvezetőjét és az Év Fiatal Informatikai Vállalkozóját. 2007-ben az előbbit Kmetty József, a KÜRT Zrt. vezérigazgatója, míg az utóbbit Csiszér Béla, a Sicontact Kft. ügyvezető igazgatója nyerte el. Az IVSZ – felhasználva az alkalmat – külön elismerésben részesítette a hazai IT-szakmáért az elmúlt évtizedben végzett munkája elismeréseként Beck Györgyöt, Kürti Sándort és Reszler Ákost, a akiknek Pro Informatika-díjat adták át.

Az indoklásokból

Kmetty József

A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. vezérigazgatója 2004-ben vette át a cég irányítását az alapító-tulajdonos Kürti Sándortól, s három év alatt a kisvállalati szerkezetű céget menedzsmentszemléletű, nemzetközileg sikeres vállalatcsoporttá fejlesztette. Miközben a magyarországi piacvezető pozíciót megőrizte, új üzletágakat indított be, illetve nyereségessé tette a külföldi leányvállalatokat. Vezetése alatt a KÜRT Zrt. az elmúlt három évben évente mintegy 30 százalékos árbevétel-növekedést ért el. Kmetty József egyúttal a magyarországi információbiztonsági kultúra megteremtésében és térnyerésében is úttörő szerepet vállalt, hiszen nevéhez kötődik a szakterület legfontosabb nemzetközi szabványainak és ajánlásainak meghonosítása. „Az egyik legnehezebb dolog, egyúttal a legnagyobb kihívás egy vezető életében, ha a sikeres és elismert alapító-tulajdonostól veszi át a céget. Kmetty József vezetése alatt azonban a KÜRT Zrt. továbbra is dinamikusan növekszik, ezért esett a választásunk rá” – mondta Bojár Gábor a bíráló bizottság nevében.

„Emlékszem még, 1990-ben Jóska úgy kezdte a pályafutását a KÜRT-nél, hogy amikor először bejött hozzánk, levert egy akkor körülbelül félmilliót érő merevlemezt az asztalról. De a viccet félretéve, nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen sikert ért el, hiszen ez a díj már csak a névadója, Gyurós Tibor személye és munkássága miatt is az egyik legjelentősebb hazai elismerés, és nem akármilyen teljesítmény kell a megnyeréséhez” – nyilatkozta a margitszigeti Danubius Grand Hotelben tartott díjátadót követően dr. Kürti Sándor, a cég elnöke.


A képen szereplők balról jobbra: Reszler Ákos, Beck György, Kürti Sándor, Kmetty József, Kovács Zoltán és Csiszér Béla

Csiszér Béla

Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója címet a Sicontact Kft. ügyvezetője, Csiszér Béla kapta. Az alig három éves múltra visszatekintő, biztonsági szoftverek forgalmazásával foglalkozó cég az egyik legsikeresebb vírusvédelmi program, a NOD32 értékesítése révén 2004 óta hatszorosára növelte bevételét, s közel ötszörösére üzemi eredményét. A cég sikerét jelzi, hogy a fejlesztő ESET Software a Sicontactra bízta termékei ausztriai értékesítését, így 2006 ősze óta már Ausztriában is működik a Sicontact leányvállalata. „Alig három év alatt a nulláról indulva piacvezetőkké váltunk, ezért is örülök ennek az elismerésnek” – nyilatkozta Csiszér Béla.

Beck György, Kürti Sándor és Reszler Ákos

Az idén rendhagyó módon odaítélt Pro Informatika-díjakat Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Dr. Kürti Sándor, a KÜRT Kft. korábbi ügyvezetője, illetve Dr. Reszler Ákos, a Nuance-Recognita Zrt. vezérigazgatója vehette át. Mindhárom díjazott szinte a kezdetektől folyamatosan tagja volt az IVSZ elnökségének.

A bíráló bizottság tagjai voltak: elnöke Bojár Gábor, a Graphisoft Zrt. elnöke, Szabadkai Andrea, Gyurós Tibor özvegye, Demcsák Mária, a Piac és Profit cégvezetője, Kroó Norbert, az MTA főtitkára, Lakatos István (az Év Informatikai Cégvezetője 2006), Pap Gyula, az OTP vezérigazgató helyettese, Réti Pál, a HVG főszerkesztője, Sági Gyöngyi, a Világgazdaság újságírója, Sziebig Andrea, az IT Business főszerkesztője, Szőke Márton, (az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója 2006), Vass Ilona, az NKTH elnökhelyettese, Vértes János Andor, a Prím főszerkesztője, Vrannai Katalin, a Figyelő rovatvezetője.

Azóta történt

Előzmények