IT-biztonsági fellegvárrá válhat Veszprém


Kürti Sándor

TSEC Institute – Hungary néven új, Európában egyedülálló biztonsági fejlesztő központot alapít az amerikai Alacera International Corporation, a KÜRT Zrt. és a Pannon Egyetem. A hazai és nemzetközi tőkével, közös szaktudással megvalósuló veszprémi központ célja, hogy világszínvonalú biztonságtechnológiai megoldásokat hozzon létre. A jövőbeli együttműködésről szóló megállapodást a partnerek múlt héten írták alá, az előkészületek után a TSEC Institute – Hungary a jövő év első felében kezdi meg tényleges működését.

A nemzetközi biztonsági K+F központ célja olyan komplex biztonságtechnológiai kutatások megvalósítása, amelyek biztosítják a települések, városok és intézmények komplex védelmét. A jövőbeni együttműködés pénzügyi hátterét hazai és nemzetközi, vállalati és kormányzati (magyar, európai és amerikai) források biztosítják. A központ a Kürt és az Egyetem által 2005-ben gründolt Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központ (IBKFK) alegységének tekinthető.

„Célunk, hogy az induláskor hármunk szakmai együttműködése alapján létrejövő TSEC központ a koherens biztonságvédelem területének rangos nemzetközi fejlesztőjévé váljon, és a mindenkori biztonsági kihívásokra reagáló megoldásokat nyújtson az informatikai védelmen túl az adminisztratív, a fizikai, a személyi és vagyonbiztonság védelmének területén is” – mondta dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. elnöke. Az Alacera International elnök-vezérigazgatója, a magyar származású Tóth G. Árpád pedig kiemelte: „Ez az Európában egyedülálló amerikai-magyar ipari és akadémiai közös vállalkozás a specializált biztonsági megoldások területén új modellt hoz létre az amerikai és magyar know-how integrálására, majd annak értékesítésére a nemzetközi piacokon.”

A TSEC Institute – Hungary – a részletes üzleti terv kidolgozását és elfogadását követően – 2008 első félévében kezdi meg tényleges tevékenységét Veszprémben.

Azóta történt

Előzmények