Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  igen. valahogy az 5-6 éven át fejlesztett, elefántméretű, lassú vista kijövetele után várható volt az elemzők ilyentén reakciója.

  A win 7-nél talán a M$-nak is leesik, hogy az oprendszer nem egy félwincseszternyi összehajigált adat, 99% felesleges cuccal és csak trükközés árán kiirtható processzel, hanem mondjuk van valami struktúrája, ami sebességre és hatékonyságra van optimalizálva. OK, nem nyílt forráskódú, de ha csak ránéz az ember a win könyvtárra, kész igénytelenség az egész... :(

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • (Kolombusz)

  veterán

  A fillérekért kapható 500 gigás winchesterek korában tényleg olyan nagy tragédia az, hogy a Vista viszonylag sok helyet foglal?

  Lassú? Ugyanmár.

 • Dave™

  veterán

  Az OSX sem az, _nekem_ mégis olajozottabbnak, gyorsabbnak tűnik (kénytelen vagyok ilyen óvatosan fogalmazni egyesek miatt).

  Mellesleg sokak szerint teljesen normális, hogy gépet kell cserélni hozzá, illetve hogy akkora erőforrásigénye van, amekkora. Jó példa rá, hogy a piacvezető (gyk. monopol) alakítja, nem pedig követi az igényeket (persze nem mindenben igaz ez, a tabos böngészést ill. az indexelt keresést pl. behozták, cinkes is lett volna 2007-ben a hiányuk). Nem tudom mit lehet ettől a win 7-től várni, de mintha többen is azt rebesgették volna, hogy sokkal inkább lesz "befejezett Vista", mint valami gyors, moduláris és új koncepció. Meglátjuk.

  #3: SSD-nél pl. elég komoly probléma tud lenni. A nagy méret nem csak sok hely, hanem valahol a lomhaságot is magával hozhatja (bár nem törvényszerű). Sok-sok kicsi file. A sebesség pedig szubjektív dolog, lehet hasonlítani sokmindenhez, xp-től kezdve linuxon át osx-ig.

  [ Szerkesztve ]

 • Vladi

  nagyúr

  Elég nagy a súlya ahhoz, hogy nehogy má összeomoljon. Jóval több mindent temetne maga alá, mint kellene...

  Egyébként én is ezt mondom egy ideje. Kisebb, rugalmasabb, gyorsabb kellene.

  (#3) (Kolombusz)!

  A fillérekbe kerülő 500 gigás vinyókból igazán küldhetnél egyet. Majd meghívlak cserébe egy sörre. :D

  "If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

 • Kloss

  őstag

  Még az lenne a legkisebb gond, hogy a Vista sok helyet foglal a merevlemezen. Bár nekem nincs 500-as vinyóm és egyenlőre nem is tervezem.
  Én nem fogalmazok óvatosan, mert igenis lassú a Vista. Nézzük csak a Pedrive-okra történő másolás sebességét, ami a javítás feltelepítése után egyes gépeken nem hogy nőtt volna, inkább csökkent.
  A játékokról már nem is beszélve.
  Kinézete kellemes a szemnek, vannak benne jó ötletek, de a hibák száma miatt nem áll szándékomban lecserélni az XP-t.
  A gépemet sem szándékozom lecserélni egy új OS-ért, illetve nincs is rá anyagi keretem.

  [ Szerkesztve ]

 • Gregorius

  őstag

  Szűnjön meg az a helyzet, hogy egy három vagy négy éve futó Windows – többek között az előbb említett – terhelés miatt egyre lassabban működik, s így a probléma megoldásaként alkalmazott teljes újratelepítés rengeteg időt és energiát vesz el
  Nem mondom, hogy nincs igazuk sokmindenben és lehetségesnek tartom, hogy a Windows 7 sok felvetésre választ hoz, de ez a mondat számomra nevetségessé tette a jelentést. Mondom ezt úgy, hogy 5 éve ugyanaz a windóz van a gépemen és ez alatt az idő alatt már jópárszor teljes egészében kicseréltem alatta a hardvert (az egyetlen eszköz, ami a legelső szetapból még megmaradt az az RTL8139-es matuzsálem hálókártyám, minden más már változott). És sokmindennek elmondanám, csak lassúnak nem.

  [ Szerkesztve ]

  Mainstream support for Steve Ballmer ended in 2009. Extended support ends in 2014.

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  van egy tippem, ha ugyanaz a win, akkor valszleg a wincsit sem cserélted 5éve :DDD

  Hogy kinek mi a lassú, relatív:))

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • azbest

  nagyúr

  Hát, a cikkben vannak túlzások talán, de...
  Valóban gáz, hogy a használattól "kopik" a win... a registry is már 100 mega felett jár nálam, és a 15 gigás particiót is kihízza az oprendszer.

  - A swap és hibernálás is ki van kapcsolva (ez 7.5 Giga helyet foglalna ha teljesen elterülhetne).
  - A frissítések és a hozzájuk tartozó uninstall infók 1 giga körül jártak (kiirtottam, mert elfogyott a hely).
  - A temp könyvtárban mindig felgyűlik a szemét, nem üríti ki. Időnként kézzel kell kiürítenem könytárakat mert elfogy a hely.
  - A közös dll-raktározásról le kéne szokni... minden program csak a saját könytárába rakhassa a cuccait. A régi programok számára is tudná emulálni, hogy azt higyjék a winbe pakolnak.
  - A driverek is lehetnének elkülönítve hardverenként.
  - A programok egymástól független "dobozban legyenek", minden konfig, minden registry növelő adattárolás, minden fájl.... ha uninstallálom a programot akkor maradéltalanul legyen letakarítva. Végülis úgy is mondhatnám, hogy minden program egy saját kis virtuális gépként menjen, valami ilyesmi lehet talán az hogy vista ie7 alól valójában nem az igazi rendszerfájlok érhetők el, hanem csak egy környezet, amit hiába módosítanak, az eredeti változatlan marad. Virtualizácó ....

  Ja és az a bibi, hogy nem nő olyan gyorsan a merevlemezek sebessége, mint ahogy a programok mérete nő. Azért indul olyan lassan és azért tűnik lomhának. Az is elég gáz, hogy a rendszer indulásakor ha tucatnyi dolog kell hogy elinduljon akkor egyszerre indítja őket... és a merevlemezt teljesen belassítja hogy ide oda kell ugrálni... ahelyett, hogy valami ranglista alapján egymás után indítaná. Sokkal gyorsabb lenne.
  Nem véletlen hogy SSD-ről mennyivel gyotsabbnak tűnik a rendszer, még sokkal gyengébb hardverkörnyezetben is. (SSD nem lassul le ha ide-oda kell ugrálni különböző dolgokat olvasni, mivel nem késleltelik azt a mozgó alkatrészek)

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  "A közös dll-raktározásról le kéne szokni... minden program csak a saját könytárába rakhassa a cuccait. A régi programok számára is tudná emulálni, hogy azt higyjék a winbe pakolnak.
  A driverek is lehetnének elkülönítve hardverenként."

  Őt hívják linuxnak :C :))

  #11: vmennyire muszáj híznia ha updateled, lévén az updateket elraktározza magának (win könyvtár és downloaded installations). márpedig 100+ update és a tetejébe egy SP1 nem 3 byte...

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • (Kolombusz)

  veterán

  Nálam miért nem hízik?
  Több mint egy éve megvan, sokat van használva, gyári beállításokkal fut, és nem csökken a szabad hely a partíción.

  Mindig van egy olyan érzésem, hogy valami alien Windowst használhatok, mert nálam semmilyen, Vistának gyakran felrótt hiba nem jön elő, soha.

  #10: érdekes, mert nemrég jött ki 200 megás frissítés az Officehoz, de nem tűnt fel, hogy csökkent volna a szabad hely. Figyelem egy ideje a rendszerpartícióm méretét, de csak akkor szokott csökkenni, ha arra programot telepítek, vagy a fényképeimet áttöltöm. :F

  [ Szerkesztve ]

 • fordfairlane

  veterán

  A cikkben annyi igazság van, hogy a mostani-fajta windows ki fog halni. A miniwin koncepció arra utal, hogy a Microsoft is felismerte ezeket a problémákat.

  x gon' give it to ya

 • VladimirR

  nagyúr

  nem tudom, hogy csinalod, de nekem, amig xp volt a gepemen, gond nelkul* elfert egy 5G-s particion, ugy, hogy ott volt mellette egy 1G-s swapfile is

  *: igaz a frissitesek uninstall informacioja nalam is torlesre kerult, de nem is volt ra szuksegem

  p.s.: ssd-t, meg ha jol tevedek, nem ajanlott rendszerlemeznek hasznalni )fuggetlenul attol, hogy milyen rendszer), mert hamar hazavaghatja

  es hiaba volt nekem is ket evig fenn legutobb az xp (elotte is utan is mas volt, ezert csak ennyi), nem tapasztaltam lassulast
  csakugy, mint most a vista eseteben egy ev elteltevel

 • azbest

  nagyúr

  mod: jelen esetben Xp sp2 renszerről beszélek, a cikk nem írta hogy kifejezetten vistáról van szó... Vistát is próbálgatam már, de akkor még hiányzott pár program új verziója... sp1 gyárilag összefáésült verziót teszem csak fel (utólagos sp telepítés gondolom szintén felesleges uninstall infó raktározást jelentene)

  Dehogynem hízik, legfeljebb nálad nagyobb hely áll rendelkezésére.

  Hízés okai:
  - automatikus frissítés. 130 könyvtár volt a /Windows -ban amit a frissítéshez hozott létre uninstall infónak. 1 giga hely. $NtUninstallKB******$
  (rejtett, írásvédett, tömörített)

  - C:\WINDOWS\Temp vannak programok amik ide is pakolnak használat közben. Itt is 1 giga feletti szemét gyűlt össze, amit a hely elfogyásakor előugró takarító nem takarít el.

  - Programok telepítése, később törlése: visual studió és office telepítés majd uninstall után is kevesebb hely maradt mint eredetileg volt. A dll-ek gyűlnek mint a szemét.

  - A rendszer lomhaságát a registry hízása is elősegíti, lassabban érhető el a tartalma mert a programok teleszemetelik. Persze tudom ez nem a win hibája mert nem ő szemetel, de más szempontból igenis az ő hibája hogy nem leht kordában tartani, programonként nyilvántartani hova mit rak. Sőt... a nagy globális kupac helyett inkább egy rendszer registry és a program saját registry adatbázisa, amit a program úgy látja mintha a része lenne a nagy egésznek, de valójában egy mozdulattal eltávolítható lenne. A rendszerben történő változtatások is programra korlátozott lokális változtatások lehetnének. (a progi adatbázisában felüldefiniálhatja a rendszer adatbázis értékeket, de ez nem kerül bele a rendszer fő adatbázisába)

  - Mi a bánatért szenved az ikonok, startmenü elemeienek összevadszásával.. az a pár mega lehetne a memóriában folyamatosan... tudom van elvileg ikon cache, de mégis néha hosszú másodpercekig tart mire összeszedi magát.. a merevlemez meg kerreg mert 50 ikon képét akarja egyszerre kiolvastatni a win 50 programból....

  Egy csomó apró változtatás és a régi kis erőforrású gépekre szabott gondolkodásmód lecserélése kéne. (azaz ne pár kb-on akarjon spórolni a közös dll tárolással meg lemezről vadásszással, mikor a driver cache gigabájtos méretű)

  Ja igen, és hosszas használat után most cask azért nem érzem kifejezetten lassúnak (kivéve a boot időt míg minden program elindul, mert az 5-10 perc is lehet mire minden összeszedi magát), mert kapott még ramot. 1Giga ram után +2 Giga a sokhónapos rendszernek olyan teljesítménylöketet adott mint 1 gigával az újratelepítés.

  [ Szerkesztve ]

 • dabadab

  titán

  "A fillérekért kapható 500 gigás winchesterek korában tényleg olyan nagy tragédia az, hogy a Vista viszonylag sok helyet foglal?"

  Az a hir megvolt, hogy az XO-ra, amin Linux siman elrohangalt, memoriabovitest kert a MS mert nem fert ra a WinXP Embedded? Na, ezert. Mert ezeknek az OS-eknek mar nem csak egyszeru asztali gepeken meg bazinagy szervereken kell helyt allnia, hanem skalazodniuk is kellene, adott esetben lefele is.

  DRM is theft

 • azbest

  nagyúr

  Egyébként most azon gondolkodom, hogy felteszek egy alap renszert, nem tudom még hogy Xpsp3 vagy Vista Sp1 lenne a jobb... és ezen futtatok több virtuális gépet.
  Akár úgy is beállíthatom, hogy ne lássa az internetet. (más ip tartományban mint a hálózat). A fő rendszer egy stabil, jól beállított állapotban lenne, csak az lenne a dolga hogy kiszolgálja a virtuális gépeket.

  - Netezésre külön egy, ami kikapcsolás után eldobja a változást, vírusok és trükkös weblapok ellen ez a legjobb védelem. Ez egyúttal jó lehetne új programok kipróbálására is.
  Ennek lenne saját ip címe, és bridge módban látná a netet is.
  - Külön virtuális gép a fejlesztőeszközöknek.
  - Külön a kevésbé megbízható programoknak
  - más általam használt oprendszerenek is virtuális gép...

  Ezzel az a bibi, hogy pl a vga 3d gyorsításáról is lemondhatok, virtuális gépben legfeljebb csak régi dx8as játékok megoldhatók.. nem mintha sokat játszanék.. de azért néha kell azt is.

  Az lenne a legjobb ha lenne winre olyan virtuális gép, amelynél az ablakok kihozhatók bentről. Mint OSX alatt: a vmwareben fut a progi, de ki lehet tenni úgy OSX ablakkezelőbe, mintha ott futna.
  Persze ha a win maga biztosít környezetet erre, hogy a programok csak egy zárt rekeszben tevékenykedhessenek, s teljesen nyomtalanul eltüntethetők legyenek akkor mindjárt rendben is lenne...

  [ Szerkesztve ]

 • Dave™

  veterán

  p.s.: ssd-t, meg ha jol tevedek, nem ajanlott rendszerlemeznek hasznalni )fuggetlenul attol, hogy milyen rendszer), mert hamar hazavaghatja

  Az egy dolog, hogy nem a legidőtálóbb megoldás, de számos prémiumnoteszbe ez kerül, ill. a másik végletben (ASUS EEE) is megjelenik.

 • azbest

  nagyúr

  VladimirR (#13)-nak elsősorban:
  Hát, pedig pont az a lényege, hogy a programok és a rendszer gyorsan tud róla futni, mert a sok véletlenszerű olvasás az ssd számára éppolyan gyors mint ha egymás utáni adatot olvasnánk. A rendszer és a programok pedig nem változnak sokat.
  A lényeg hogy ne swapplejen rá, tehát legyen elegendő ram.

  Adattárolásra ott vannak a winyók, szekvenciálisan olvasva/írva azok is vannak olyan jók mint az ssd-k.

  a (#14) azbest mondókám nagyrészét úgy meg lehetne csinálni, hogy teljes mértékben kompatibilis lenne a jelenlegi rendszerrel.
  Az api-k ugyanazok, de a műveletek megvalósítása fejletteb. Amit eddig a rendszerbe pakolt azt most a program rekeszében tárolná, de a program számára úgy mutatná mintha a mostani ömlesztett módon lenne. Az ie7 vista alatti működéséről hallottam valmi ilyesmit, azt kéne az összes programra alkalmazni.

  [ Szerkesztve ]

 • VladimirR

  nagyúr

  "Az egy dolog, hogy nem a legidőtálóbb megoldás..."
  ezt ugye magad sem gondolod komolyan?

  egyes velemenyek szerint rendszerlemezkent nagyjabol egy-masfel ev alatt "elhasznalodhat" egy ssd

 • dabadab

  titán

  "p.s.: ssd-t, meg ha jol tevedek, nem ajanlott rendszerlemeznek hasznalni )fuggetlenul attol, hogy milyen rendszer), mert hamar hazavaghatja"

  Az SSD-nek az iras art, update-ek meg olyan gyakran nem jonnek ki, hogy az kulonosebben megviselje oket. Swapet mondjuk tenyleg nem szerencses rarakni, de a rendszert igen, foleg, mivel ott eleg gyakran kell sok, apro darabot olvasni, amiben az SSD-k sokkal jobbak, mint a HDD-k, mivel nem kell seekelniuk.

  DRM is theft

 • ngabor2

  nagyúr

  most komolyan kérdezem: olyan nagy probléma lenne telepítéskor rákérdeznie a rendszernek, hogy tegye-e fel az összes nem használt driver telepítőjét, hátha egyszer valami olyasmi is belekerül a gépbe, vagy se? nekem valahogy a ló tulsó oldala ez a megoldás. w95/98-nál ugyebár minden kutyafüléért kérte a telepítőlemezt, az xp már nem, asszem a vista se... cserébe jóóó nagyra hízott. office esetén van/volt lehetőség full/minimal/custom installra, oprendszer esetén miért nincs? valszeg az egyszeri next-next-finish userek nem használnák ki, de akik szeretik kézben tartani a dolgokat, azok jó eséllyel örülnének neki, és ezzel egy nagy (és állandó) panaszok ki lenne iktatva.

  egy biztos: a win nem fog összeroskadni, túl elterjedt ahoz. csak ez a kényszertempó... nagy cégek nem fogják 2-3-5 évente lecserélni az oprendszert, mert ők a stabilitász (itt: megszokott, bejáratott programok) szeretik, nem mindig akarnak extra fature-öket, különösen akkor nem, ha ehez a géppark nagyrészét le kell cserélni. úgyhogy várjuk együtt a valóban moduláris wint.

  (akinek meg nem tetszik, és megteheti, használjon mást.)

 • PazsitZ

  addikt

  A licensz a tulajhoz tartozzon pont teljesen jogos. :K

  Hogy a win sokat eszik, belassul meghízik, már megszokott. Sőt, tegye mindenki a szívére a kezét, hiányozna is ha nem kellene újrapakolgatni. :DDD

  - http://pazsitz.hu -

 • ngabor2

  nagyúr

  ööö... szerintem inkább örülne mindenki, ha egyszer felteszi, beállítja, aztán nem kellene hozzányúlni. én legalábbis így vagyok vele.

  rossz nyelvek szerint emiatt van az, hogy linux alatt valaki beállít valamit, aztán nem tudja elmondani, hogy hogy is kell... mert 1x beállítja, amíg az a rendszer megy, nem kell megint. egy rosszul, kellő tudás nélkül feltett win meg összekakkantja magát, kezdheti előlről, pár telepítés után fejből vágja a kódot, és álmából felriasztva tudja a telepítési sorrendet... mert volt alkalma begyakorolni. ugyanakkor "érdekes módon" hozzáértőknél nem hajlandó összeomlani a win évek során se. igaz, nem mindennapos a "felteszem ezt a netről leszedett akármit aztán leszedem" dolog, csak ami kell, az van fenn.

 • Mackósajt

  senior tag

  Heh? Három éve van fenn ugyanaz a Windows XP SP2, és átkozottul nem hiányzik semmiféle újrapakolás, akárhogy rakosgatom a szivemre, a májamra vagy akár a vesémre a kezem. :U
  Szerencsére nincs is szükség rá. Az egyetlen, ami érezhetően lassabb, mint új korában, az a rendszer indulása, de az meg lényegtelen (nekem).

  Nem hiszem egyébként, hogy amit a Gartner mond, az mélyebb vagy jövőbelátóbb lenne, amint amit Jóska mond a sarki fórumban, de attól még lehet igazuk (mint ahogy Jóskának is).

  Pl. engem is kiakaszt a licensz géphez kötése. Igazuk van, túlságosan az OEM-re hajtanak. Ami egyébként egyáltalán nem biztos, hogy rossz üzletileg, de nekem rossz.

 • róland

  veterán

  1 éves múlt a windowsom és kissé zavar, hogy 3 perc kell neki az indításhoz.

  http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Kérdés, mit szeretnél csinálni? Mert ha nem játszol, akkor alaprendszernek a legtökéletesebb egy stabil linux, pl ubuntu 8.04 LTS (épp most készítik, és stabilra gyúrják, lévén long-term-support verzió) Aztán virtualboxokba meg mehet a win-gyűjtemény:))

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Mackósajt

  senior tag

  Hm. Nekem ennél határozottan rövidebb idő (-nek tűnik), bár nem mértem le. Ráadásul nem is tudom, hogy mennyi a meghosszabbodásból a win hibája. Amióta flasheltem a BIOS-t, az eleje is lassabb. :B Három perc nekem is soknak tűnik.
  De ez nálam úgy megy, hogy hazajövök, felkapcsolom gépet, aztán lepakolom a dolgaimat, WC-re megyek, stb., mire ezzel végzek, készen áll a gép, és akkor kapcsolom le, mikor megyek aludni. Innentől kezdve akár 5 perc is lehetne (de nincs annyi, és szerintem 3 sincs). :)

 • Cathfaern

  nagyúr

  ..hozta magával a folyamatosan növekvő hardverigényt, amely jelenségnek a legjobb példája a Windows Vista, ahol már gyakorlatilag számítógépcserével jár az, ha a felhasználó teljes mértékben ki akarja használni az operációs rendszer tudását – sőt, bizonyos esetekben már a futtatáshoz is új gép kell.
  Ez így volt Win95 és WinXP-nél is, sőt megkockáztatom a Win 3.1-nél is. Szóval már cirka 20+ éve fullad épp kudarcba az MS?

  Egyszerűsítsék le az egyes eszközökre vonatkozó licencengedélyek megadását, mert a jelenlegi rendszerben a géphez kötött operációs rendszer miatt ez túlságosan nehézkes – a licenc a felhasználóhoz, és ne a géphez tartozzon
  A felhasználóhoz tartozik az, ha a rendes dobozos verziót veszi meg a felhasználó. Brand gépek esetén ez meg teljesen külön kérdéskör, mivel ahhoz gyak. ingyen kapja a Wint (normális helyeken, nem Mo-n), ami amúgyis át van szabva brandenként másként, tehát nem sok értelme lenne a userhez kötni.

  A biztonsági beállítások és jogok megváltoztatására is szükség van: szüntessék meg azt a gyakorlatot, hogy az alkalmazások szinte válogatás nélkül kapnak különféle hozzáférési jogokat az operációs rendszer sok eleméhez, s ezáltal jelentősen csökkentik az integritást és működési biztonságot
  Tessék mondani, Vistát tetszett próbálni?

  Én úgy érzem, hogy a szakmaiság "kissé" hiányzik ebből az elemzésből...

 • P.H.

  senior tag

  Attól roskadhat össze, ha azt nézzük, hogy évről évre mennyivel nő pl. a fejlesztők (és a rájuk szánt kiadások; vagy a megvásárolt cégek) száma ahhoz, hogy a kitűzött céloknak megfeleljenek, és ehhez képest ezek a célok évente mennyivel több felhasználót (növekedést, bevételt) hoznak (el másoktól). Úgy, hogy a korábbi felhasználókat ne veszítsenek el.

  A cikket többször átolvasva én inkább a jövőbe mutató pozitív kritikát látom benne:

  - igaz, hogy sokkal szélesebb rést kellene hagyni a home és a kiszolgáló ill. ellenőrzött környezetbe szánt megoldások között (pl. otthonra hiába tesz fel az ember teljes védelmet, akkor is leokéz mindent a felhasználó, csak hogy hozzájusson a kívánt eredményhez; hiszen ha nem kellene neki, már rá sem klikkelt volna). De ehhez pl. kidolgozottabb és hétköznapilag hozzáférhető rendszer kellene a felhasználói programok fejlesztőinek az alkalmazásaik validálásához.
  Abba nincs belelátásom, hogy ez rés mekkora a desktop és egyéb szintre szánt Linux-ok közt.

  - a virtualizációval megoldott kompatibilitás fixa ideám volt eddig is: egy mondjuk angol - nem nemzetközi - XP SP2 környezet teljesen betömörítve swap nélkül kevesebb, mint 1,5 GB, ebből legalább 0.5 GB legalább a frissítések backup-jai (ez is minek? az MS-nek tudtommal nincs »hivatalos« megoldása még ezek törlésére), a korábbi verziók sokkal kevesebb helyet foglalnak; bár ehhez nem kevés memória kell. A virtualizáción egy normális tűzfal átlát a host-on keresztül, antivir-programok számára sem lenne sokkal körülményesebb ehhez interface-t biztosítani.

  - a registry felügyelete: miért kell még most is third party software-eket használni erre?

  (+1: elég "ciki", hogy a Vista Home Basic-em a rejtett file-ok és a rendszerfile-ok mutatásának engedélyezése után az Asztalon két halvány desktop.ini file-t mutat. Mindig így használom/használtam az összes verziót, mégsem láttam ilyet korábban. Lassan tényleg kezd kicsúszni a komplexitás kezelése a fejlesztői kezekből.)

  (hogy kukacoskodjak, még +1: a cserélhető flashdrive-ok miért disk serial number alapján kerülnek újra és újra felismerésre - XP óta - hardware-azonosítók helyett? Akkor talán könnyebben érteném, ha külön-külön új betűjelet kapnának, ehelyett azonos típusok esetén is végig kell menni a New Hardware Found... eljáráson (mennyire terheli ez a registry-t?), de egyesek azonos betűjelet kapnak, más azonos típusúak pedig külön drive-ok lesznek alapból.

  (Mondom ezt úgy, hogy Win98-tól kezdve a Vistáig a ME kivételével az összes Windows-verziót használom napi rendszerességgel, mivel egyrészt megélhetésem is függ tőle - az én szempontomból jó, hogy az irodák 99%-ában azonos OS-platform van -, másrészt valamilyen szinten ismerem a kernel (kernel32, user32 és gdi32) lelki világát.)

  Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

 • zso73

  veterán

  "Ez így volt Win95 és WinXP-nél is, sőt megkockáztatom a Win 3.1-nél is. Szóval már cirka 20+ éve fullad épp kudarcba az MS?"
  :C
  Nekem is kb ez ugrott be.

  Nekem nem kell újratelepíten ia wint sűrűn. Nem tudom a kódot, de még arra sem emlékszem, hogy kell, vagy nem SATA floppi............ Diskwizzarddal toltam át a wint a winyócserekor. azóta is megy. Tele van telepítve szarral, és le is van törölve róla. Ennek ellenére megy. A vas stabil, és nó tuning!! Szerintem kb ennyi kell hozzá.

  "A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."

 • dabadab

  titán

  "Szóval már cirka 20+ éve fullad épp kudarcba az MS?"

  Eppen arrol van szo, hogy megvaltoztak a korulmenyek, es emiatt nem tarthato az elmult husz ev iranyvonala. Mert, ahogy Kolombusz is felvetette, jelent-e problemat Vista helyfoglalasa akkor, az 500 GB-os HDD-k koraban? Nem, persze nem, es az elmult evekben ezzel le is volt tudva a dolog. Most viszont meg kell kerdezni, hogy jelent-e problemat a merete a 64 GB-os SSD-k koraban? Az egy-ket mega flashrol futo gepek koraban? Es ezekre a kerdesekre mar egyaltalan nincs ilyen megnyugtato valasz.

  DRM is theft

 • VladimirR

  nagyúr

  "egy rosszul, kellő tudás nélkül feltett win meg összekakkantja magát..."

  apro pontositas csak, de ettol barmilyen rendszer kepes osszeszarni magat

 • zso73

  veterán

  Nekem nem lassú az USB kulcsra a másolás. De lagalább is nem változott az SP1 óta.
  Én a játékokon sem vettem észre. Assasin Cread DX 10 ,1280/1024 full grafika, és akadás mentesen megy. A STALKER gyorsabb, mint xp alatt. Talán a 8xxx sosozatú kártyákon dob a vista? Igen És az intel lalaplap is sokat számít. A VIA,sis csodákra a drájver miatt is lehet jellemző a lassulás. Vagy a csoda NF.......
  A sok hely,hiba valóban számít. A 32 bites proci, és memória korlát meg főleg!! :W
  A minősített vas sem szimpi. De amúgy is veszi az ember, ha játszik, vagy power looser.
  Vagy marketing evő. :DD :C
  Nem éri meg megvenni. Ennyi. Vagy lehet enni a kefét, mint én. Se 4GB ram, se 64 bit.
  Home Ba@@ik

  "A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."

 • azbest

  nagyúr

  igen, igazad van, gondoltam linuxra is.
  Csak linuxból még nem gyüjtöttem annyi tapasztalatot mint win alatt.
  Mostanában épp erőt gyüjtök arra hogy kiarchiváljak mindent és átparticionáljam a winyót... aztán lesz ami lesz :D

 • róland

  veterán

  Minden esetben az alaplaphoz kötött a licenc. Hülye egy megoldás, de ez alapján ellenőrzi a WGA is, hogy jogosult vagy-e telepíteni/letölteni. Moonman el tudja magyarázni, hogy miként is van ez.

  http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

 • Kloss

  őstag

  Nekem lassú volt, rá akartam másolni egy 100kB-os képet a pendrive-ra, erre feljött a kis ablak, ment a zöld csík mint állat és nem történt semmi, legalább 20 másodpercig.
  Ez a fejlődés az oprendszerben? Röhej. Ekkor kerestem rá a neten, hogy más is tapasztalt-e ilyet, vagy csak én? Így kaptam az infot, hogy volt akinek még lassabb lett a javítás után :)
  Játékokban 10-20% körül mozgott a veszteség az XP-hez képest. Nem mindben, csak próbáltam párat, ennyi. Biztos van, ahol gyorsabb. Nem azt mondtam, hogy szaggat meg ilyesmi, csak lassabb, ez viszont idegesítő, mert olyan, mintha vennék egy kisebb procit :)
  Jah, amúgy C2D + 8xxx-es kártyám van.... :)
  4GB ram meg nem kell nekem, nem használom ki.

 • azbest

  nagyúr

  A felhasználóhoz tartozik az, ha a rendes dobozos verziót veszi meg a felhasználó.

  Csak nálunk az oem változat kerül annyiba mint máshol a dobozos :U
  Valamelyik topikban összehasonlítottuk... neweggen lévő árakat néztem.

  http://itcafe.hu/tema/re_kicselezheto_a_vista_sp1_telepitoje_is/hsz_59-59.html
  Viszont elvileg megoldás ha külföldröl rendeli valaki és magyar lemezzel használja a licenszet. (még magyar hologrammos dvd is rendelhető 3eft-jét)

  Persze tudom ennek nem sok köze van a cikkhez, csak nálunk kicsit másképp cseng a dobozos említése, ha kiderül, hogy itt mivel általában oem-et vesznek az emberek ezért (?) az oem-t a dobozos árán adják, a valódi dobozosat meg komoly felárral

 • zso73

  veterán

  Lehet, hogy %-ban lassabb, de nem foglalkoztat, mert nem megy nélküle sok játék. És a kényszer..........
  Ha 8xxx a kártyád, akor nem értem. Nekem javult a videó rész...........
  A 4GB-ot a Vista sem hasznlja ki. Amelyik meg kihasználja az meg amúgy is lassabb az alkalmazásokban. Mert a 64 bit még nem kiforrot technika. /De miért? :W / Már rég kellett volna követni a kort. Már 2,3 éve támogatja a linux a 64 bitet................

  "A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Javaslom a felesleges cuccok kipucolását az MSCONFIG/startup-ból, egy alapos töredezettségmentesítést (miután a temp-könyvtárakból mindent kinyírtál) és egy registrypucolást. Ez így segíteni szokott:) Esetleg még a felesleges szolgáltatásokat is ki lehet szedegetni.

  #36: mindenképp bátorítani tudlak, főleg, ha az első rendszered "csak" arra használod, hogy néhány windowsos vitrual machine-t hostolj:) Az újabb disztrók meglehetősen felhasználóbarátak, és mindenhez van infó a neten:)

  #40 ez nem igaz, a 64bites vista néha gyorsabb a 32bitesnél, legalábbis több kolléga ezt jelezte:)
  Háát, amennyi DX10 van az új játékokban, annyira elmennek DX9.0c-n is, kb ugyanolyan kinézettel...

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  LOL, nem hittem el, míg saját szemmel nem látom: a frissen installált vista enterprise sp1 desktopján is ott van a 2 halvány .ini :DDD (integrált SP1, M$ készítésű, nem otthoni buhera) ill még 1 apróság, h a pagefile kikapcsolása után ott marad a régi pagefile, lefoglalva 1 rakat helyet:(

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Vladi

  nagyúr

  Naja a libek 80 %-a meg 32 bites.......

  "If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

 • Gregorius

  őstag

  van egy tippem, ha ugyanaz a win, akkor valszleg a wincsit sem cserélted 5éve
  Csak háromszor. A PowerQuest DriveImage csodákra képes. De ha nagyon megerőltetem magam, még 3rd party alkalmazás sem kell hozzá és ntbackuppal elintézem. Csak az nem fél óráig tart, hanem jóval tovább.
  Épp tegnap végeztem el a műveletet az egyik gépen a cégnél, partíciók átméretezésével egybekötve. A Windows észre sem vette, hogy hdd-t cseréltem alatta.

  - A frissítések és a hozzájuk tartozó uninstall infók 1 giga körül jártak (kiirtottam, mert elfogyott a hely).
  Az uninstall infók kigyilkolhatók a rendszerből vagy úgy kell a köteget telepíteni, hogy ne is jöjjenek létre.

  - A temp könyvtárban mindig felgyűlik a szemét, nem üríti ki. Időnként kézzel kell kiürítenem könytárakat mert elfogy a hely.
  Újraindításra automatizálható.

  - A közös dll-raktározásról le kéne szokni... minden program csak a saját könytárába rakhassa a cuccait. A régi programok számára is tudná emulálni, hogy azt higyjék a winbe pakolnak.
  Ezzel akkor van probléma, ha két program komolyabban kommunikál egymással, persze ettől még lehetnek a saját könyvtárában a fájljai. De pl. a MSVC++ runtime libraryból nem hiszem, hogy hatvan példányt szeretnél a gépen.

  - A programok egymástól független "dobozban legyenek", minden konfig, minden registry növelő adattárolás, minden fájl.... ha uninstallálom a programot akkor maradéltalanul legyen letakarítva.
  Ez egyrészt és elsősorban a program gyártójától függ (és ebben a tekintetben tényleg szégyenletes), másrészt van, amikor technikailag kivitelezhetetlen. Uninstallkor lehet, hogy bizonyos felhasználó profiljai nem állnak rendelkezésre (akár biztonsági akár technikai okokból), azokból nem lehet törölni a beállításokat, illetve központi profil esetén nem lehet megállapítani, hogy kell-e egyáltalán, mert a program egy másik gépen továbbra is megmarad. A Windows meg önerőből nem fogja neked megkülönböztetni, hogy mi a beállítás, amit törölni kell, és mi a programmal előállított dokumentum, amit nem.

  Ja és az a bibi, hogy nem nő olyan gyorsan a merevlemezek sebessége, mint ahogy a programok mérete nő. Azért indul olyan lassan és azért tűnik lomhának.
  Azért indul olyan lassan, mert a Windows egy csomó kompatibilitási ellenőrzést meg beállítást végez mielőtt egyetlen utasítást végrehajtana a programból. Pl. a jó öreg SimCity futtatásakor másként viselkedik a memory manager egy SC allokációs bug miatt, ami DOS-ban nem értekelt senkit. Meg lehet nézni a Singularity-t, hogy hány ciklus kell neki egy program elindításához. Az összes mai OS-t lekörözi. Na abban nincs semmiféle appcompat fícsör.

  (utólagos sp telepítés gondolom szintén felesleges uninstall infó raktározást jelentene)
  Van /nobackup kapcsoló, szélsőséges esetben pedig inplace upgrade-del telepíted az integrált telepítőlemezről és a beállításaid is megmaradtak.

  - Mi a bánatért szenved az ikonok, startmenü elemeienek összevadszásával.. az a pár mega lehetne a memóriában folyamatosan...
  Az a pár mega folyamatosan a memóriában van, feltéve hogy van annyi memória, hogy a system cache-be belefér.

  (azaz ne pár kb-on akarjon spórolni a közös dll tárolással meg lemezről vadásszással, mikor a driver cache gigabájtos méretű)
  Érdekes. Nekem legjobb esetben is 100MB alatt van. A Nero telepítési információjának egyetlen fájlja eléri ezt a méretet. Bár rossz példa, mert a Nero ritka bloatware lett az elmúlt években.

  - Külön virtuális gép a fejlesztőeszközöknek.
  A béta fejlesztőcuccokat ilyenbe szoktam rakni, de a fejlesztőeszközöknek tipikusan rengeteg memória kell, hogy rendes tempóban működjenek. Úgyhogy vagy nagyon sok ramot pakolsz a gépbe és ennek elég tetemes részét a virtuális géphez rendeled, vagy a hostban fejlesztesz.

  a (#14) azbest mondókám nagyrészét úgy meg lehetne csinálni, hogy teljes mértékben kompatibilis lenne a jelenlegi rendszerrel.
  Csak a plusz egy réteg indirekció miatt még lassabb. Vistában már van valami hasonló, de az sem teljes.

  Az SSD-nek az iras art, update-ek meg olyan gyakran nem jonnek ki, hogy az kulonosebben megviselje oket
  Van elég event log meg teljesítménynapló a rendszerben update nélkül is, ami kellemesen terheli az SSD-t írással.

  Hogy a win sokat eszik, belassul meghízik, már megszokott. Sőt, tegye mindenki a szívére a kezét, hiányozna is ha nem kellene újrapakolgatni. :DDD
  Hiányzik a francnak! :P

  - a registry felügyelete: miért kell még most is third party software-eket használni erre?
  Nehogy a RealNetworksnek megint nagy legyen a pofája. :P

  (hogy kukacoskodjak, még +1: a cserélhető flashdrive-ok miért disk serial number alapján kerülnek újra és újra felismerésre
  Tudtommal nem disk hanem volume serial number alapján. És nem csak a flash drive-ok, hanem nagyjából minden hard drive esetén legyen az USB, IEEE, eSATA vagy akármi.

  Akkor talán könnyebben érteném, ha külön-külön új betűjelet kapnának, ehelyett azonos típusok esetén is végig kell menni a New Hardware Found... eljáráson (mennyire terheli ez a registry-t?)
  Nem vészes, ugyanazokat a bejegyzéseket kapja meg, mint bármelyik partíciód. És még az eszközkezelővel is törölhetők, szóval ha utadban van, még registry-t sem kell buherálni.

  Mainstream support for Steve Ballmer ended in 2009. Extended support ends in 2014.

 • Cathfaern

  nagyúr

  Ezzel akkor van probléma, ha két program komolyabban kommunikál egymással, persze ettől még lehetnek a saját könyvtárában a fájljai. De pl. a MSVC++ runtime libraryból nem hiszem, hogy hatvan példányt szeretnél a gépen.
  Ez megoldható egy (akár registry) bejegyzéssel, ami nyilvántartja, hogy az adott .dll fájlok hol vannak a gépen (vagy akár a vista féle indexelést is fel lehetne használni erre), s onnantól már nincs probléma ezzel.

 • Gregorius

  őstag

  És a registry bejegyzéssel visszakerültünk a kályhához. Az ilyesmik hajlamosak nem karbantartódni. Lehet nézni példának az Installer referencia számlálását közös fájlokra, nem működik valami jól.
  A használható megoldás a teljes installer infrastruktúra újragondolása lenne (ld. még a Singularity deklaratív megközelítését), az viszont praktikus és kompatibilitási okokból nem kivitelezhető. Legalábbis belátható időn belül.

  Mainstream support for Steve Ballmer ended in 2009. Extended support ends in 2014.

 • zso73

  veterán

  Ezt nem értem? lib?

  Az lehet, hogy a 64 bites Vista gyorsabb. De az alkalmazások nem. Csak a videós, és CAD,CAM dolgok gyorsulnak 64 biten. A winrar nem gyorsul,és a többi külső progi sem.

  "A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."

 • Kopi31415

  félisten

  amennyiben megirtak jol ezen progikat, es nem kezdenek inkabb husolni a munka helyett.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Vladi

  nagyúr

  Attól függ, van -e 64 bites portja az alkalmazásnak. Ha nincs, akkor az os 32 bites üzemmódban futtatja. Illetve a processzor is. Képes rá. Nézd csak meg a taskmanagert. Látsz majd duplán futó alkalmazásokat. (system32, system64 vagy ilyeneket ha szimatom nem csal. 1,5 éve nem láttam 64 bites wint.)
  Ezért nem érzed gyorsabbnak. Sőt, egy hajszálnyit talán lassabb is.

  Persze az ideális az lenne, ha minden feladathoz lenne legalább 1 64 bites alkalmazás. Valamint driverek. Persze ez még 2-3 év. :(
  Ha belegondolunk, hogy 4-5 éve jelen vannak desktopon a 64 bites rendszerek, szerveren meg vagy 15 éve... :((

  "If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

 • Gregorius

  őstag

  Ha az alkalmazott algoritmusok a 64 bites adatszélességre vannak optimalizálva (feltéve hogy egyáltalán optimalizálhatók), akkor gyorsabb. Ellenkező esetben egy sima 64 bitre fordítás csupán annyit ér el, hogy duplaannyi a terhelés a processzor cache-en.

  Mainstream support for Steve Ballmer ended in 2009. Extended support ends in 2014.

Hozzászólok Aktív témák