Atom néven jönnek a legkisebb Intel processzorok

Az Intel a hétvégén leleplezte új, mobil eszközök számára fejlesztett energiatakarékos platformjait, illetve azok legfőbb komponenseit – jönnek az Atom processzorok és bevezetik a Centrino Atom márkanevet. Az új CPU-k közt lesz olyan, mely nagyjából az első (2003-ban piacra került) Pentium M mobil processzorok teljesítményét nyújtja majd, csaknem tizedannyi áramfelvétel mellett. A „nagy” notebookokba továbbra is a bivalyerős Core 2 Duo chipek kerülnek, de itt is változik majd a platform márkaneve: a Centrino és a Centrino Duo után jön a Centrino 2 processzortechnológia.

Atom márkanéven két egymástól valamelyest eltérő felépítésű, mégis hasonló szegmensbe szánt processzort dob piacra az Intel. Az eddig Silverthorne néven ismert, teljesen új alapokon nyugvó lapka a gyártó eddigi legkisebb processzora. A márkanév mindenesetre találó: a 47 millió tranzisztorból felépülő chip területe (nem számítva a tokozást) mindössze 25 mm2, a méreteket pedig jól érzékelteti, hogy egy egypennys érmére nagyjából tizenegy Silverthorne mag fér el az Intel számításai szerint.

Hirdetés

Atom néven hozza forgalomba az Intel a Diamondville kódnévvel ellátott kis fogyasztású lapkákat is – ezek, bár a Silverthorne-hoz hasonlóan 45 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, fizikai mérete nagyobb lesz és nem is lesznek olyan mértékben energiatakarékosak, mint a Silverthorne-ok. A Diamondville-alapú Atom CPU-k közt ellenben lesz kétmagos változat is, valamint a chipek újra támogatják majd az először a Pentium 4-es megoldásoknál látott szimultán többszálas utasításvégrehajtást.

Az Intel a fejlesztése során a mobil eszközökkel szemben támasztott követelményeket vette elsősorban alapul, azonban az Atom minden olyan számítógépben helyet kaphat, melyeknél nincs szükség komoly számítási teljesítményre (mert például internetezésre vagy más hálózati alkalmazások futtatására szánják őket).

Az efféle olcsó hordozható eszközöket el is keresztelték netbookoknak, míg asztali változataikat nettopoknak; utóbbiak közé sorolhatók például azok a vállalati környezetbe szánt gépek, amelyek a vékony klienseknél nagyobb funkcionalitással bírnak, azonban a klasszikus PC-knél kisebbek, olcsóbbak, energiatakarékosbbak. Ezekre a gépekre új márkajelzés is kerül majd: az „Atom Inside” és „Centrino Atom Inside” matricák közül utóbbit az eddigi centrinós gyakorlatnak megfelelően akkor ragasztják a számítógépre, ha Atom processzor mellett Intel lapkakészletet és vezeték nélküli hálózati vezérlőt is tartalmaz.

Az Atom mindezek mellett szórakoztatóelektronikai eszközökben, beágyazott rendszerekben, de akár vékony kliensekben is használható, vagyis fontos szerepet szánnak neki az x86-os architektúra hadállásainak megerősítésében. Az Atom processzoros eszközök a korábbi hírek nyomán várhatóan a második-harmadik negyedévben kerülnek piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények