Az Apple nem segített az FBI-nak, a hackerek igen

Hihetetlen fordulat a San Bernardinó-i mészáros telefonjának feltörésével kapcsolatban: mégsem az izraeli cég oldotta meg a hatóság gondját.

Felmondással fenyegetőző Apple mérnökök és teoretikus emberrablást vizionáló FBI igazgató szegélyezte az utóbbi idők egyik legmegosztóbb, titkosítás megkerülését célzó, terrorizmussal is kapcsolatos ügyét, amiben végül a cupertinói vállalat nem engedett, és a bírósági határozat ellenére megtagadta a segítségnyújtást a hatóságnak.

A hasonló eseteket elkerülendő az Amerikai Egyesült Államok szenátusa törvényt tervezett, amit ha sikerülne elfogadtatni, a jövőben büntetőeljárás kilátásba helyezése segít majd rávenni a cégeket az együttműködésre. Csakhogy idén választások lesznek az USA-ban, ami a népszerűtlen döntések halasztására sarkallja a politikusokat, világított rá a Reuters pár napja.

A mindkét félnek egyre kínosabbá váló perpatvart sajtóértesülések szerint a Cellebrite nevű, rendszeresen a titkosszolgálatok, törvényszéki szakértők és a rendőrség keze alá dolgozó cég oldhatta fel, hiszen március végén az FBI bejelentette, hogy az Apple segítsége nélkül is sikerült átvenni az irányítást az egykori terrorista telefonja felett. Az kiderült, hogy valaki segített, csak az nem, hogy kicsoda. Tim Cook és csapata innentől kezdve már csak azt akarta tudni, hogyan csinálták.

Nem minden fekete vagy fehér
Nem minden fekete vagy fehér [+]

Most az FBI emberein volt a sor, hogy a vállukat vonogassák: még meggondolják, hogy kiadják-e az információt, vagy üljenek rajta egy ideig. Ezt a látszólagos állóvizet kavarta fel újra a Washington Post (WP) tegnap esti cikke, ami szerint etikus és nem annyira etikus hackerekből álló csapatnak fizetett a hatóság azért, hogy egy korábban még nem ismert, úgynevezett zero day sebezhetőség részleteit megismerhessék. A lap informátora szerint a fehérkalapos hackerek mellett legalább egy szürkezónás taggal is rendelkezik a csoport, amelyik szoftveres hibák után kutat, és rendszeresen értékesíti azokat az amerikai hatóságoknak.

Az információk birtokában az FBI már képes volt elkészíteni azt a hardvert, amivel alig fél óra alatt feltörték a telefont – írja a WP. Ez két dolgot jelent: a Cellebrite, amit eddig összefüggésbe hoztak a feltöréssel, valójában nem tett semmit az ügy érdekében, illetve azt, hogy az FBI rendelkezik egy olyan eszközzel, amivel képesek (minimum) a 9.0-ás iOS-t futtató iPhone 5c készüléketet is feltörni. A fentiekkel kapcsolatban nem nyilatkoztak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények