Egy izraeli cég próbálja meg feltörni az iPhone-t

A Reuters hírügynökség tegnap egy izraeli lap tudósítására alapozva arról számolt be, hogy egy ottani vállalkozás biztosít az FBI számára technológiát, hogy annak segítségével megpróbálják a nagy vihart kiváltó, egy terroristától lefoglalt iPhone biztonsági rendszerét megkerülni, hogy hozzáférjenek a telefonon tárolt adatokhoz.

Ahogy már az IT café is többször beszámolt róla, heves küzdelem dúl az FBI és az Apple (valamint az őket támogató nagy IT-vállalatok) között, mivel az iPhone gyártója nem hajlandó végrehajtani egy bírósági határozatot, mely arra kötelezi a vállalatot, hogy egy terroristától lefoglalt telefon adataihoz való hozzáférés érdekében készítsenek egy olyan szoftvert, mellyel megkerülhető az iPhone (pontosabban: az iOS) biztonsági rendszere. Az Apple arra hivatkozással utasította vissza ezt, mivel úgy vélik, hogy nem látják biztosítottnak azt, hogy a megoldást csak az adott esetben fogják használni, illetve egy ilyen szoftver elkészítése kockáztatná az összes hasonló készülék adatbiztonságát. Tim Cook, a vállalat vezetője kijelentette, hogy az ügyben a törvényhozásnak kell állást foglalnia.

Az ügyben hétfőn fordulat történt, mivel az FBI közölte, hogy egyelőre halasztást kérnek abban az eljárásban, melyben rá akarják kényszeríteni az Apple-t a szoftver elkészítésére, mivel találtak egy harmadik felet, aki azt ígéri, hogy ők is képesek feltörni a telefont. Az Apple nem ellenezte ezt, így az igazságügy-minisztériumi meghallgatást elmaradt, azzal a megkötéssel, hogy ha az FBI és a bevont harmadik fél április 5-ig nem járnak sikerrel, akkor folytatják. Ugyanakkor az Apple közölte, hogy őket is vonják be, ugyanis ha a harmadik fél megtalált egy biztonsági rést az iOS-ben, akkor azt ők javítani akarják.

Pár napig folyt a találgatás, hogy vajon ki vagy kik lehetnek a segítők, és a fent említett tudósítás szerint az izraeli Cellebrite-ról van szó, mely a japán Sun Corp. leányvállalata, és akiknek fő profiljuk, hogy a rendőrségnek, a titkosszolgálatoknak és a törvényszéki szakértőknek dolgoznak ki technológiákat.

A Cellebrite mindeddig nem kommentálta a híradásokat, de a honlapjukon olvasható egy olyan ajánlat, melyben azt ígérik, hogy képesek az iOS 8.x rendszereket feltörni. Ám a későbbi verziójú iOS-ek (és a szóban forgó iPhone-on is ilyen fut) már tartalmaznak fejlett biztonsági megoldásokat (pl. a Data Protection, mely 256 bites AES titkosítást használ, illetve az önmegsemmisítő rendszer, mely tíz sikertelen próbálkozás után indul be), így nagy kérdés, hogy a Cellebrite vajon sikerrel jár-e.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények