A Bush-kormány kitiltja Amerika ellenségeit a netről

Hirdetés

Az Egyesült Államok kormányzata a múlt héten bemutatta az új belbiztonsági stratégiát (National Strategy for Homeland Security), s ebben még az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap az internet, az internetes kommunikáció ellenőrzése. Már a 2002-ben elfogadott irányelvek is komoly kontrollt vártak el, az új álláspont viszont még tovább erősíti az állami felügyeletet, összhangban azzal a nagyszabású, az amerikai infrastruktúra biztonságát újragondoló intézkedéscsomaggal (National Infrastructure Protection Plan), melyet tavaly fogadtak el.

Az új irányelvek szerint még kiemeltebb szerepet kap a kibertér biztonságának javítása, s az eddigi védekező jellegű stratégia kibővül megelőző, támadó jellegű szabályozással is. Ahogy a dokumentum fogalmaz: az internet kiképzőiskolává változott, ahol a terroristák megszerezhetik későbbi akcióikhoz az ismereteket, ezen kívül káros és veszélyes propagandát is folytatnak a kibertérben. Ezért a kormány feltett szándéka, hogy – amellett, hogy az igazság megismertetésével leleplezi a terroristák hazugságait – az ország terrorista ellenségei számára lehetetlenné tegye a tagtoborzást, az adománygyűjtést, a kiképzést, valamint a kapcsolattartást, a közös munkát.

Ez utóbbi offenzív lépés gyakorlati megvalósításáról – vagyis hogy miképpen tiltják le az internetről a terroristákat – nem szól részletesen a dokumentum – az Information Week elemzője hozzáteszi: nem valószínű, hogy a világháló konkrét ellenőrzésre gondolnának, mivel mondjuk a doménrendszer irányításának amerikai kézbe vétele olyan felháborodást váltana ki a világban, amelyet lehetetlenség megkockáztatni. De bármiről legyen is szó – véli Thomas Claburn – a kormányzati stratégia az internetet – anélkül, hogy konkrét javaslatokkal előállna a lehetséges veszélyek megszüntetésére – mint a nemzet ellenségeinek eszközét és veszélyforrást értelmezi: a világháló a terroristák kommunikációs csatornája, kiképzőiskolája, az ellenséges kormányok hatalmas összegeket áldoznak olyan fejlesztésekre, melyek segítségével megtámadhatják az amerikai infrastruktúrát, a crackerek folyamatosan veszélyeztetik a nemzetgazdaságot, illetve az állampolgárok személyes adatait.

Ehhez kapcsolódó mai hír, hogy az American Civil Liberties Union (ACLU) – mely szervezet folyamatosan, változó sikerrel küzd a mind szorosabb kormányzati ellenőrzés ellen – bejelentette, hogy bizonyítékaik vannak arra nézvést, hogy a Pentagon és az FBI szoros együttműködést alakított ki annak érdekében, hogy törvénytelen módszerekkel végezzenek megfigyeléseket és lehallgatásokat, s az ezzel kapcsolatos munkájukat illetően rendszeresen félrevezették mind a Kongresszust, mind a közvéleményt.

Azóta történt

Előzmények