Elszabadult egy amerikai kémműhold


A Skylab

Kikerült a földi irányítás kontrollja alól egy amerikai kémműhold, s feltehetőleg február végén vagy március elején a szerkezet le fog zuhanni a Földre, ám a becsapódás helye jelenleg még bizonytalan – jelentették be névtelenségüket megőrző kormányzati tisztviselők tegnap.

A hírre gyorsan reagált Gordon Johndroe, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, aki elmondta, hogy az illetékes kormányhivatalok vizsgálják az ügyet, s felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy az elmúlt évek során már számtalan műhold zuhant bolygónk felszínére, s egyik sem okozott komoly károkat; a kormányzat mindent megtesz, hogy ez a jelen esetben is így történjen. Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e célszerű rakétával kilőni az elszabadult műholdtat, azt válaszolta, hogy ha majd eljön az ideje, hogy ezt mérlegeljék, akkor dönteni fognak.

John Pike, védelmi szakértő az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a szigorúan bizalmas adatokat is tároló kémműholdak esetében bevett gyakorlat, hogy az óceánba irányítva semmisítik meg őket. Pike elmondta azt is, hogy a lelövés nem megoldás, mivel a robbanás után keletkező törmelék csak tovább fokozná a veszélyeztetettséget. A GlobalSecurity.org igazgatója szerint a szóban forgó műhold akkora, mint egy kisbusz, és kilenc tonna körül lehet a súlya.

Megtörtént már máskor is, hogy nem irányítottan, ellenőrizetlenül zuhant a Földre az űrből ember készítette eszköz: a legnagyobb ilyen tárgy az 1979-ben az Indiai-óceánba és Ausztrália néptelen nyugati részére becsapódott 78 tonnás Skylab űrállomás volt.

Azóta történt

Előzmények