Az Adobe segíti a Firefox fejlesztését


Megosztott vagyon

Az Adobe Systems Inc. ma, a San Franciscóban rendezett Web 2.0-s konferencián jelentette be, hogy segíteni kívánja a Mozilla Foundation fejlesztéseit, ezért a Firefox rendelkezésére bocsátja flash playerük néhány összetevőjét, hogy a következő verziójú böngésző szolgáltatásai jobb minőségűek legyenek. A Mozilla történetében az Adobe Flash, a sokmillió internetező által használt program kódjainak megismerése a legnagyobb mértékű, külső cégtől származó hozzájárulás fejlesztési munkájukhoz.

Az Adobe a Flash szoftverhez tavaly, a Macromedia Inc. 3,4 milliárd dollárba kerülő megvásárlásakor jutott hozzá.

E lépésével az Adobe a nyílt forráskódú fejlesztések legnagyobb támogatójává lépett elő, s tettük mögött az a megfontolás áll – a cég irányítói szerint –, mely szerint a független programozók és programozói csoportok igen nagy hasznot hajtanak a számítástechnikai iparágnak, ezért fontos támogatásuk. Mindezt hallva, azért nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt két hétben két hasonló jellegű esemény is történt, melyek során a Microsoft és az Oracle is szoftveres információk átadásával segítette a nyílt forráskódú programok fejlesztőit.

A Mozilla a kapott kódok továbbfejlesztésére már el is indított egy projektet, melynek a Tamarin nevet adták, s e munka segítésére az Adobe támogatást ígért. Kevin Lynch, az Adobe szoftvertervező főmérnöke kijelentette, hogy a közös munka elősegítheti egy közös, standard programozási nyelv kidolgozását, s ez nekik is érdekük.

A Mozilla a most kapott információkat a 2008 első felében kiadandó új Firefox böngészőbe kívánja beépíteni, s minden remény megvan arra, hogy ez is hozzájárul majd a program minőségének javulásához – vélekedik Frank Hecker, a Mozilla Foundation vezetője.

Azóta történt

Előzmények