A Microsoft újabb specifikációt hoz nyilvánosságra

Hirdetés


Virtuálisan

A szoftveróriás ma egy brüsszeli konferencián bejelentette, hogy virtualizációs (Virtual Hard Disk – VHD) képformátumának specifikációját szabadon elérhetővé teszi. A technológia leírása megtalálható lesz a cég szeptemberben elindított, nyílt forráskódokat tartalmazó oldalán, az OSP-n (Open Specification Promise). Ezen az új kezdeményezésű szájton olyan szoftvermegoldások találhatóak, amelyeket szabadon fel lehet használni, anélkül, hogy a Microsoft szerzői jogát ezzel a fejlesztők megsértenék. „E gesztus a Microsoft személyes ajánlata mindazon egyéneknek és szervezeteknek a világon, akik felhasználhatják a technológiát saját VHD-technológiájukhoz” – nyilatkozta Jean Paoli, a Microsoft interoperabilitási és XML-architektúra menedzsere. Ezt a technológiát a redmondiak eddig is díjmentesen licencelték más vállalatoknak, de mostantól bárki szabadon hozzáférhet majd.

A virtualizációs technológia igen népszerű az üzleti világban, mert egy gép hatékony kihasználása révén jelentős a költségmegtakarítás. Ha a Microsoft most, ígérete szerint, engedélyezi a technológia teljes megismerését, akkor más, független szoftvercégek munkája számottevően könnyebbé válik, ha például Windowst futtató szerverekkel dolgoznak.

Mind az OSP-ről, mind a mostani bejelentésről úgy nyilatkoztak a Microsoft vezetői, hogy ez nem egyedi eset, nem fellángolás, nem akció, hanem a cég új, igen komoly, folytatandó stratégiájának egy része.

Azóta történt

Előzmények