Nemzetközi kiberbűnözői hálózatot számolt fel az FBI

A New York-i főügyész közleményt adott ki arról, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) több éves akcióját zárta le azzal, hogy világszerte 24 embert, köztük két fiatalkorút vettek őrizetbe, akiket számtalan számítógépes bűncselekmény (többek között bankkártyaadatokkal, személyes adatokkal, hamis dokumentumokkal és fejlett hackereszközökkel való kereskedés – egyikük például 50 dollárért árult egy olyan programot, mely a célba vett gépen rögzítette a billentyűleütéseket) összehangolt elkövetésével gyanúsítanak. Állítólag a letartóztatottak között van annak az UGNazi nevű crackercsoportnak is egy tagja (a számtalan bűncselekmény miatt keresett Mir Islam, nicknevén: JoshTheGod), akiket a Twitter múlt heti leállását okozó támadással gyanúsítanak (a Twitter egyébként tagadja a hackertámadást, szoftverhibával magyarázzák az üzemzavart).

A két évig tartó, „Operation Card Shop” fedőnevű nyomozás 2010 júniusában kezdődött, az FBI ekkor állított fel egy csapdát: elindítottak egy Carder Profit nevű fórumot, hogy odacsalogassák a bűnözőket. A hamarosan pörgővé vált fórumon a nyomozók minden kommunikációt figyeltek és rögzítettek.

Az akciót záró rajtaütések során 11 embert az USA-ban, 13-at pedig más országokban vettek őrizetbe (Bosznia, Bulgária, az Egyesült Királyság, Németország és Norvégia), és több mint 30 helyen tartottak házkutatást.

A hatóságok közölték, hogy a fellelt bizonyítékok alapján értesítették a kártyakibocsátó cégeket (több mint 411 ezer kompromittált bank- és hitelkártyáról van szó), illetve 47 vállalatot, kormányzati és oktatási intézményt értesítettek arról, hogy a crackerek behatoltak informatikai rendszereikbe. Azt egyelőre még nem tudják, hogy a bűnözők összességében mekkora kárt okozhattak tevékenységükkel.

Azóta történt

Előzmények