Steve Jobs betegszabadságra megy, az Apple-részvények esnek

Steve Jobs tegnap egy, az Apple alkalmazottainak írott levelében bejelentette, hogy legalább júniusig visszavonul, mivel egészségügyi problémái „összetettebbek”, mint korábban gondolták.

Az 53 éves Jobsnál, akinek a neve szétválaszthatatlanul összeforrt az Apple-lel, illetve e cég sikertermékeivel, négy éve diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot, emiatt megműtötték, s az akkori közlemények arról szóltak, hogy a beavatkozás sikeres volt. Ám az ikonikus figurának számító szakember egészségi állapotával kapcsolatos találgatások feléledtek tavaly nyáron, amikor Jobs komoly mértékben lefogyva jelent meg egy konferencián. E találgatások azóta sem álltak le, s a különböző pletykák az azóta eltelt időszakban nem egyszer okozták az Apple részvényeinek komoly értékcsökkenését.

Steve Jobs, vélhetően a kedélyek megnyugtatása végett (hiszen újabb szóbeszédre adott okot, hogy nem vett részt a január eleji Macworld Expón), a hónap elején közölte, hogy a hormonháztartásával vannak – nem túl jelentős – problémák.

Ehhez képest a tegnapi levél már komolyabb, kivizsgálásra szoruló gondokról beszél, s Jobs döntését azzal indokolja, hogy jelen körülmények között jobb, ha kis időre visszavonul, s így remélhetőleg nem az ő személye, egészsége vagy betegsége fogja a vállalat megítélését meghatározni. Jobs megírja, hogy teljes mértékben megbízik helyettese, Tim Cook operatív igazgató, illetve a menedzsment felkészültségében és elkötelezettségében. Mint a vállalat elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs továbbra is részt vesz majd a „távolból” a stratégiai döntések meghozatalában.

Az Apple részvényeinek értéke ennek ellenére az információ nyilvánosságra kerülése után zárásig hét százaléknyit esett.

Az elemzők véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy visszatér-e még az Apple egyik alapítója az aktív munkához, ám abban a többségük egyetért, hogy a Jobs-Apple szimbiózis megszakadása – ha meg is viseli majd, de – nem roppantja meg a céget, ám egy esetleges Jobs utáni korszak nyilvánvalóan teljesen más jellegű lesz, mint az eddigi.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények