Januárban elmarad a Steve Jobs-show

Tegnap közel 5 százalékkal esett az Apple részvényeinek árfolyama, miután a kaliforniai központú számítógép-, zenelejátszó- és telefongyártó bejelentette, hogy a jövő januári után nem fog több Macworld Expón részt venni, és már ezen sem tart előadást Steve Jobs. A piacot nem az IDG által szervezett szakkiállítástól való távolmaradás híre nyugtalanítja, hanem az annak hátterében sejtett okok, sokan attól tartanak ugyanis, hogy a vállalat karizmatikus alapítójának és vezetőjének kiújult a betegsége.

Az Apple a döntésről beszámoló közleményében azt írja, hogy már az elmúlt években is egyre több szakkiállításról vonultak ki, mert ezek az események ma már nem hatékony csatornái a felhasználók megszólításának. A vállalat napi 3,5 millió látogatót vonzó internetes boltja és weboldala segítségével emberek százmillióit tudja megszólítani, „a kiállítások az ügyfelek elérésében mellékszerepet játszanak csupán.” Ezért a 2009. január 5-én kezdődő Macworld Expo lesz az utolsó, melyen az Apple képviselteti magát, ezen a nyitóelőadást Jobs helyett Philip Schiller marketing-vezérigazgató tartja majd.

Remélik, jól van

Ez újabb lendületet adott a Steve Jobs egészségi állapotával kapcsolatos spekulációknak. A piac azóta aggódik az Apple-vezér egészsége miatt, amióta az látványosan lefogyva lépett színpadra egy júniusi fejlesztői konferencián. Sokan attól tartanak, hogy talán mégsem múlt el nyomtalanul az a hasnyálmirigyrák, amellyel közel négy évvel ezelőtt megműtötték. Morbid véletlen, hogy augusztus végén a Bloomberg tévedésből, az anyagot karbantartó szerkesztő bakija miatt publikálta az 53 éves Jobs előre megírt nekrológját. Később a cégvezető cáfolta, hogy kiújult volna korábbi betegsége, a nekrológ megjelenését pedig így kommentálta: „A halálomról szóló hírek erősen túloznak.”

Az először 24 éve megrendezett Macworld Expón az utóbbi években Steve Jobs nyitóelőadása volt a legnagyobb esemény. Az Apple-höz 1996-ban visszatért és annak irányítását rövid idő után ismét magához ragadó cégalapító az elmúlt 11 évben mindig ezen a rendezvényen lebbentette fel a fátylat cége újdonságairól – idén a Time Capsule külső adattárolót és a MacBook Air notebookot mutatta be San Franciscóban.

Az Apple nem nyilatkozott Jobs egészségi állapotáról, a vállalat szóvivője a Financial Times-nak csak annyit mondott, hogy nincs értelme annak, hogy a cégvezető beszéljen egy olyan kiállításon, amelyről kivonulnak. Arra a kérdésre pedig, hogy nem a tervezett termékek késése miatt változtattak-e az eredeti terveken, azt válaszolta: „ez híresztelés és találgatás csupán.”

A Macworldnek vége

Elemzők szerint egyébként a Macworld hanyagolása indokolható. A rendezvényt rossz időpontban szervezték, közvetlenül a karácsonyi szezon után, amikor a forgalom hagyományosan visszaesik, ez pedig a lehető legrosszabb időzítés egy termékbejelentő show számára. Az Apple – érvelnek mások – amúgy is bőséges publicitást kap a szaksajtóban, nincs szüksége ilyen felhajtásra.

A kérdés az, hogy a döntés megpecsételi-e a Macworld sorsát. A szervező IDG World Expo igazgatója szerint ettől nem kell tartani, hiszen a Mac-rajongóknak hála az elmúlt 25 évben mindig sikeres volt a kiállítás. Csakhogy a történelem másra tanít. 2002-ben, amikor a szervezők áthelyezték a nyári expót New Yorkból Bostonba, az Apple szintén lemondta részvételét, ami után a nyári show mindössze két évig húzta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények