Csúcsot döntött az Apple

Dacol a válsággal az Apple: miközben a legtöbb informatikai és szórakoztatóelektronikai vállalat tavalyi utolsó negyedéve kiábrándítóan alakult, a számítógép-, médialejátszó- és telefongyártó rekordteljesítményt hozott össze. A december végen zárult első pénzügyi trimeszterben 2,5 millió Mac, 22,7 millió iPod és 4,4 millió iPhone fogyott, az egy évvel ezelőtt számokhoz képest a növekedés 9, 3, illetőleg 88 százalékos volt. A remek év végi forgalomnak köszönhetően az árbevétel 5,8 százalékkal, 10,17 milliárd dollárra, a nyereség pedig 1,5 százalékkal, 1,61 milliárd dollárra emelkedett.

„Rendkívüli örömömre szolgál, hogy ebben az erőt próbáló gazdasági környezetben sikerült az Apple történetének legjobb negyedéves forgalmát és nyereségét produkálnunk, és először léptük túl a 10 milliárd dolláros negyedéves árbevételküszöböt” – lelkendezett a vállalat által kiadott közleményben Steve Jobs vezérigazgató, aki egyébként betegszabadságát tölti, ezért nem is vett részt a számokat ismertető sajtótájékoztatón. A cégalapító vezér egészségi állapota az utóbbi hetekben élénken foglalkoztatja a közvéleményt, de kiváltképp a befektetőket: a Bloomberg úgy tudja, hogy az utóbbiak egy csoportjának panasza alapján az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálja, hogy a cég nem vezette-e félre Jobs betegségével kapcsolatban a tulajdonosokat.

Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató a kiszámíthatatlan gazdasági környezetre hivatkozva óvatos előrejelzést tett: a második pénzügyi negyedévre 7,6-8 milliárd dollár árbevételt és részvényenként 90 centes profitot jelzett előre, mindkét mutató esetében kevesebbet, mint a Wall Street.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Okostelefonokkal újít a Dell?

    A hónapok óta keringő híresztelések hitelét erősíti a Wall Street Journal írása.

  • Egy tajvani cég betiltatná az iPhone-t

    A multi-touch technológia szabadalmai miatt indult per az amerikai gyártó ellen.

  • 2005. február 26.

    Hatvanegy éves korában elhunyt Jef Raskin, akinek a neve szorosan összefonódik az első Apple Macintosh számítógéppel, illetve a forradalmi újításnak számító grafikus kezelőfelülettel. Két évvel a gép piacra kerülése előtt, 1982-ben Raskin összeveszett Steve Jobsszal, a vállalat vezetőjével, ezért kilépett a cégtől.

  • 1976. április 1.

    Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapítják az Apple I személyi számítógép terjesztésére az Apple Computer Inc. elnevezésű vállalkozást. A cég később lecserélt logóját Wayne találta ki, áprilisban bemutatott első termékét Wozniak tervezte, az értékesítés Jobs ötlete volt. A júliustól 666,66 dollárért árusított, fadobozba épített Apple I-ből 200 darabot gyártottak.

Előzmények