Az Apple bemutatta az új MacBook Airt

„Azt gondoljuk, hogy ez a notebookok jövője, az egyik legfantasztikusabb termék, amit valaha készítettünk” – így vezette fel tegnapelőtt Steve Jobs vezérigazgató az Apple rendkívül vékony MacBook Air noteszgépei új generációjának bemutatását. A közel két évvel ezelőtt leleplezett „pengenotesz” frissítése két változatban, 11,6 vagy 13,3 hüvelyk átlójú kijelzővel kerül piacra.

A szokásosnál is bőségesebb szuperlatívuszok azonban ezúttal indokolatlannak tűnnek. A két gép ugyan még vékonyabb és könnyebb lett, mint az elődje, valamivel erősebb hardvert is kapott, de különlegesnek mondható újdonságot nem tud felmutatni. A leglényegesebb újítás a merevlemezt kiváltó flashmemóriás háttértár, melyet nem önálló SSD-ként, hanem az alaplapra integrálva építettek bele a készülékekbe. A flashnek az Apple szerint számos előnye van a hagyományos HDD-vel szemben: gyorsabb, megbízhatóbb és könnyebb is annál.

Az új modellek flashmeghajtója (Fotó: iFixit.com)
Az új modellek flashmeghajtója (Fotó: iFixit.com)

Ennek ellenére az új 13,3 colos MacBook Air tömege – 1,32 kg – mindössze 40 grammal kevesebb az eredeti modellénél. A fogyókúránál sikeresebb volt a készülékek karcsúsítása: az új noteszek vastagsága 2,8 és 17 milliméter között változik (szemben a korábbi 4,1–19 milliméterrel). A gépek egyetlen akkumulátortöltéssel – a wifivezérlő használata mellett – 7 órán keresztül üzemképesek, és akár 30 napig bírják készenléti módban.

Az alumíniumházba „csomagolt” modellek másik újítása a MacBook Próból átemelt multi-touch érintésérzékeny trackpad. A feldolgozó egységek közül a grafikus mag fejlődött csak: az NVIDIA által az Apple számára készített GeForce 320M chipkészlet az elődjénél jobb teljesítmény nyújt. A központi processzor viszont maradt a ma már korszerűnek nem mondható Intel Core 2 Duo, mely Steve Jobs szerint ebben a termékkategóriába még bőségesen elég. A cég egyébként alighanem szívesebben használná az Intel újabb, a nagyobb teljesítmény mellett is kedvezőbb fogyasztási paraméterekkel rendelkező Core i3 vagy i5 chipjeit, de azok mellé csak háromchipes alaplapi kiépítésben tudna elfogadható teljesítményű grafikát társítani – ami ebben a méretkategóriában nem opció.

Az optikai meghajtóval nem rendelkező MacBook Air új generációjához az Apple csomagol egy pendrive-ot is (hivatalos nevén: Software Reinstall Drive), amelyről újra lehet telepíteni az operációs rendszert, ha arra valamiért szükség lenne – ezt korábban csak egy másik számítógép segítségével lehetett megoldani. A termékek tesztelői egyébként megjegyezték, hogy a gépre telepített Mac OS X Leopard operációs rendszer – az eddigi gyakorlattal szakítva – nem tartalmazza az Adobe Flash Playert, azt külön kell a felhasználóknak telepíteni.

A két új MacBook Air már megvásárolható az Egyesült Államokban: a kisebb modell ára kiépítéstől függően 1000 és 1200, a nagyobbé 1300 és 1600 dollár között alakul.

A vállalat egyben bemutatta a Mac OS X következő, Lion kódnevet viselő és a tervek szerint jövő nyáron megjelenő kiadásának újdonságait. Ezek közé tartozik a Mac App Store, amely az iPhone, az iPod touch és az iPad esetében bevált alkalmazásbolt átemelése a desktopra. A vállalat szerint ezzel a szoftvervásárlás és a telepített programok naprakészen tartása is pofonegyszerűvé válik. A további újítások címszavakban: az alkalmazások teljes képernyős futtatásának lehetősége; az iPadéhez hasonló Launchpad nyitóképernyő; a futó alkalmazások kezelését szolgáló Mission Control és továbbfejlesztett multi-touch támogatás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények