Az Apple is Lexusszal teszteli önjáróautó-rendszerét

Tavaly még úgy tűnt, hogy a kialakult viták miatt akár be is fuccsolhat a projekt, de úgy tűnik, összekapták magukat.

Az Apple két hete kapta meg az engedélyt Kaliforniában, hogy a közutakon tesztelhesse az autonóm autók számára kialakított rendszerét, a helyiek a Szilícium-völgyben tegnap találkozhattak először a tesztautókkal, és kiderült, hogy a Google-hoz hasonlóan ők is a Toyota járművét választották, mégpedig a Lexus RX450h SUV típust.

Többen is készítettek képeket a kocsiról, és ezekből kiderül, hogy a felszerelt szenzorok között például a Velodyne Lidar Inc. e szegmensben csúcsmodellnek számító, a Google Waymo projektjében is használt LiDAR-ja, legalább két radar, illetve több kamera is megtalálható. Az Apple nem akarta kommentálni a sajtótudósításokat, de a szakemberek szerint a rendszer e hardverelemei nem egyedi tervezésűek, hanem a piacról vásároltak kész termékeket.

Apple - Lexus
[+]

Forrás: Bloomberg

Az Apple belső használatra Project Titan névre keresztelte el a fejlesztést, melynek keretében a kaliforniai közlekedésfelügyelet egyelőre három járműre adott engedélyt. Mint korábban beszámoltunk róla, e projekt tavaly egy időre válságba került, mivel koncepcióviták alakultak ki, de végül az új projektvezető, Bob Mansfield az ősszel közölte, hogy lemondtak a Tesla-modellről, a saját autó kialakításáról, és ők is inkább egy eladható, licencelhető, több autótípusra is alkalmazható rendszer fejlesztését tűzték ki célul.

Napjainkban az autonóm autó kialakításának a virágkorát lehet megtapasztalni Kaliforniában is, a közlekedésfelügyelet eddig mintegy 30 vállalkozásnak adott ki tesztengedélyt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények