Felhőkoncentráció az Apple-nél

A vállalatnál egyre nagyobb erőforrásokat fordítanak az online szolgáltatásokra fejlesztésére, dinamikusan nő és fejlődik az üzletág.

Az Apple azt tervezi, hogy felhős szolgáltatásainak munkatársait egyetlen telephelyen egyesíti, hogy hatékonyabban fel tudja venni a versenyt a szegmenst meghatározó Google-lal és Amazonnal – tudta be belső forrásoktól a Bloomberg hírügynökség.

A Sirit, a Mapset, az iCloudot, az Apple Payt, az Apple Newst, valamint az iTunes és az Apple Music egy részét magában foglaló üzletágat Eddy Cue vezeti, és a források szerint az összes szolgáltatás a kaliforniai Cupertinóban található Infinite Loop kampuszra költözik – jelenleg a legtöbb ilyen szolgáltatását elkülönülten, szétszórtan fejlesztik Cupertinóban és a szintén kaliforniai Sunnyvale-ben. A hírügynökség ugyanakkor egy másik forrásból arról értesült, hogy Cue csapatát valójában legalább három különböző, szilícium-völgyi bázisra telepítik.

Az „összeköltözés” fő motivációja, hogy a jelenlegi struktúra túl lassú fejlesztéseket, illetve túl sok szoftverhibát eredményez – az egyik forrás szerint ez a szétszakítottság egyébként is eltér az Apple filozófiájától, hiszen a hagyomány az, hogy a fejlesztői csapatok egy helyen dolgoznak, együtt.

Mivel az iPhone piaca telítődni látszik, lassul a növekedés, ezért az Apple egyrészt egy új hardvert fejleszt, másrészt jelentősen megnőtt a súlya az online szolgáltatásoknak a portfólióban: ez az egy időben meglehetősen elhanyagolt és a felhasználók által sokat kritizált üzletág az idei harmadik üzleti negyedévben közel 20 százalékkal növekedett, az árbevétele hamarosan meghaladhatja a Mac és az iPad által termeltet.

Az Apple új, „csodaközpontját” Tim Cook bejelentése szerint jövőre foglalják el az alkalmazottak, a legtöbb részlegvezető oda szeretne költözni, ám a híradás szerint Cue célravezetőbbnek látná, ha a felhős fejlesztők a régi kampuszon dolgoznának tovább együtt. A vállalatnál egyébként egy külön bizottság dolgozza ki a részlegek migrációját az új központba, ahol eredetileg 13 ezer embert kívántak elhelyezni, ám valószínűleg átlépik ezt a számot, így az épületen szükségessé válhatnak kiigazítások, átépítések, bővítések.

Egy forrás szerint azt is tervbe vették (Pie kódnév alatt futó projektjükben), hogy több év alatt átszervezik a felhős szolgáltatások infrastruktúráját is, készítenek egy saját rendszert, platformot mely egyetlen központból menedzseli pl. a letöltéseket, hogy hatékonyabb legyen a hibakeresés, illetve rövidítsék a letöltési időket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Az Apple megvenné a McLarent

    Az informatikai vállalat autófejlesztési terveiről szinte semmit nem tudni, de állítólag itt szánnak szerepet a neves autógyártónak.

  • Fujitsu blog: irány a felhő!

    Nyílt forráskódú alapokra támaszkodó K5 felhőszolgáltatásával és a Hybrid Cloud Connect segítségével a Fujitsu megkönnyíti a vállalatok digitális útra lépését.