Videó: hamarosan elkészül az Apple szuperközpontja

A friss videót érdemes most megnézni, mivel a korábbiak közül többet eltávolítottak az Apple szerzői jogi követelése alapján a YouTube-ról.

Az IT café is többször beszámolt már arról, hogy hogyan halad a még Steve Jobs által megálmodott új cupertinói központ 2013-ban megkezdett építkezése, és az épp aktuális állapotról rendszeresen jelennek meg drónról készített videók. A legújabbon látható, hogy a „Campus 2” már valóban kezd formát ölteni, és nagy valószínűséggel a (többször módosított) tervek szerint át tudják majd adni jövőre – bár legutóbb az idei év végét tűzték ki célul.

Hirdetés

Az építmény („Az Űrhajó”) Steve Jobs talán leglátványosabb öröksége lesz, hiszen a koncepció tőle ered. Az impozáns épület temérdek pénzbe kerül, és bár már többször módosítottak a terveken és a költségvetésen, még mindig a világ egyik legnagyobb ilyen típusú beruházása. Az elképzelések szerint az új, 13 ezer embernek helyet adó központ mindenképp a környezetbarátságot sugározza, így kiemelt helyet kap a zöld területek kialakítása, ami nemcsak a látvány miatt fontos, hanem komoly szerepet játszik a központ hőgazdálkodásában is, mivel úgy tervezik, hogy a megfelelő környezet kialakítása azt eredményezi, hogy a léghűtés természetes módja folytán alig kell majd az épület légkondicionálásába mesterséges módon beavatkozni. Ez egyébként a koncepció fontos része, hiszen a központ a tervek szerint száz százalékban megújuló energiahordozókból nyeri el a szükséges energiamennyiséget.

Az épület különlegessége a hajlított üveg építőelemek, melyek egyenként a legnagyobb méretűek a világon eddig gyártottak közül, illetve az összesen 65 ezer négyzetméteren elhelyezett napelemek, melyeket az új videó szerint már felszereltek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények