Nyolc gigabájtnyi titkos rendőrségi adatot szereztek meg a hackerek

Folytatódik az Anonymous és a LulzSec, valamint a rendőrségek közötti globális küzdelem, a tegnapi csatát Olaszországban „vívták meg”, ugyanis a hackerek bejelentették, hogy sikerrel feltörték az olasz kiberbűnözés elleni szervezet honlapját, és egy meg nem nevezett forrás segítségével a rendőrségi szerverekről nyolc gigabájtnyi bizalmas adatot szereztek meg, köztük olyan dokumentumokat is, melyek a mozgalom állítólagos tagjai elleni európai és amerikai akciókkal, letartóztatásokkal kapcsolatosak. A rendőrség szóvivője elismerte a támadást, de az információk kiszivárgását sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.

A támadók blogjukban számoltak be az Operation Italy névre keresztelt akcióról, melyet a kritikus infrastruktúrák védelméért is felelős, 2008-ban felállított olasz kiberrendőrség (Centro Nazionale Anticrimine Informatico per la Protezione delle Infrastrutture Critiche – CNAIPIC) ellen indítottak. A közlemény szerint a dokumentumok számos olyan titkos jelentést tartalmaznak, melyekből visszaélésekre derül fény, arra, hogy a hatóságok több esetben törvénytelen és erkölcsileg megkérdőjelezhető módszerrel léptek fel a hackerek utáni nyomozások során. Az állítólag megszerzett anyag egy töredékét a hackerek nyilvánosságra hozták, ezek a dokumentumok az olasz kormányzat és a külföldi minisztériumok, illetve üzleti csoportok együttműködéséről, közös projektjeiről számolnak be.

Anonymous

Az olasz politikusok felháborodását kiváltó támadás egyrészt a korábban már meghirdetett, az FBI-os letartóztatások után újra megerősített általános Anonymous-kampány része, másrészt bosszú is azért, hogy a hatóságok Európában és az Egyesült Államokban eddig már összesen 21 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük van az Anonymous által végrehajtott kibertámadásokhoz.

A rendőrség még vizsgálja a történteket, ám sokak szerint megalapozott a gyanú, hogy a most megszerzett dokumentumcsomag egyes részeinek nyilvánosságra kerülése már komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet az érintett államok számára, hiszen többek között ausztrál, egyiptomi, ukrán stb. kormányzati szervek iratai is megtalálhatóak közöttük, emellett olyan nagyvállalatoktól is rendelkeznek belsős iratokkal, mint a Gazprom vagy az Exxon Mobil.

Azóta történt

Előzmények