Egymás után blokkolhatják a tech szektor nagyobb felvásárlásait?

A kínai álláspont szerint Amerika sokat tesz a tech cégek felvásárlásainak megakadályozásáért, ez pedig akadályozhatja a globális tech szektor növekedését.

A kínai állami hátterű Global Times a napokban arra figyelmeztetett, hogy Amerika nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy megakadályozza a tech cégek határon túli felvásárlásait. Ez nem csak a kínai tech szektorra van szerintük hatással, hanem az ágazat globális növekedését is visszavetheti.

Példaként hozták fel, hogy bár márciusban egy kínai érdekeltségű csoport 1,4 milliárd dollárért felvásárolta volna a dél-koreai Magnachip Semiconductort, Amerika megpróbálta megállítani az üzletet. Állítólag a felvásárlás nemzetbiztonsági kockázatot jelent Amerikára. A kiadvány szerint ha sikerrel járnak, az rossz precedensértékkel bírhat a jövőbeli technológiai felvásárlások és egyesülések kapcsán, az amerikai koncentráció pedig fokozódhat.

A chipszektorban egyre fokozódik a feszültség Amerika és Kína között, mindkettő dollármilliárdokat öl a saját chipiparába, és a nemzetbiztonság, valamint a gazdasági fejlődés egyik alapkövének tekinti azt.

A nagyobb felvásárlások közül több is a hatóságok vétójának áldozata lett az utóbbi években: 2018-ban a Qualcomm vette volna meg 44 milliárd dollárért a holland NXP-t, de Kína megállította az üzletet. Ugyanabban az évben a Broadcom 117 milliárd dollárért szerezte volna meg a Qualcommot, ami pedig az amerikai hatóságoknak nem tetszett.

Azóta történt

Előzmények